Plura Jonsson får stark kritik av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för sitt program "Pluras Kök". Artisten säger: "Man måste få göra ett tv-program efter ursprungsidén att man har middag hemma." Foto: Alexander Donka
Plura Jonsson får stark kritik av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för sitt program "Pluras Kök". Artisten säger: "Man måste få göra ett tv-program efter ursprungsidén att man har middag hemma." Foto: Alexander Donka

Stark kritik mot "Pluras kök"

Publicerad
Efter premiären av "Pluras kök" möter Plura Jonsson nu stark kritik från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för alkoholkonsumtionen i tv.
Ämnet togs upp i onsdagens "Kvällsöppet med Ekdal" i TV4.
Men artisten vägrade att medverka:
- Jag är absolut inte med där. Diskussionen är vansinnig, säger Plura Jonsson.
Alkoholen var även i den nya säsongen av "Pluras kök" ett inslag. Premiären får nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt att reagera starkt.
– Hans bror sa nyligen i en intervju att när det blir för många glas vin så blir Plura elak och man får klippa i programmet.
– Man verkar inte kunna göra ett program utan alkohol. Han skulle kunna göra stor skillnad för många genom att hälla ut vinglaset och laga mat. Vem vill ha mysfyllot? Och hur mysigt är det egentligen?, säger Anna Carlstedt som själv vuxit upp i en familj med missbruksproblem.

"Ring och tjatat"

– Det är ett antal 100 000 barn till som är det. Upplever de det som mysigt med vuxna människor som är fulla i tv?, säger hon.
I onsdagens "Kvällsöppet med Ekdal" medverkade nykterhetsorganisationen för att diskutera ämnet.
Plura Jonsson var inbjuden - men tackade nej.
– De har ringt och tjatat. Jag är absolut inte med. Jag har ingen anledning att vara det. De ska göra någon slags höna av en fjäder för att ha något att göra. De har väl inga resurser, säger Plura Jonsson.

"Är inte intresserad"

Han vill inte ge sig in i debatten.
– Den där diskussionen är vansinnig. Man måste få göra ett tv-program efter ursprungsidén att man har middag hemma. Folk tycker det är jättekul. Jag har aldrig utgett mig för att vara någon förebild. De som tycker det är viktigt får diskutera det. Jag är inte intresserad av sådana debatter, säger Plura Jonsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag