Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stämmer Netflix: ”Outer Banks” stal allt från mig

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Chase Stokes, Madelyn Cline och Carlacia Grant i ”Outer Banks”.
Foto: Imdb

En författare stämmer Netflix, rapporterar TMZ.

Streamingjättens succéserie ”Outer Banks” anklagas för att ha snott allt från hans bok.

Netflix-serien ”Outer Banks” började sändas 2020. Sedan dess har det blivit tre säsonger med en fjärde på väg.

Men nu stämmer författaren Jeff Wilson Netflix. Wilson hävdar att det är alldeles för många likheter mellan ”Outer Banks” och hans roman ”Queen Anne’s Revenge” från 2013 för att det skulle vara en ren tillfällighet.

”Queen Anne’s Revenge” handlar om en grupp vänner som ger sig ut på skattjakt vid ett skeppsvrak i North Carolina, vilket påminner om handlingen i ”Outer Banks”. Wilson anser att Netflix-seriens persongalleri och vad som händer med huvudpersonerna är ”så gott som identiska” med hans bok. Han menar också att handling och miljöer i verken är snarlika.

Wilson stämmer därför Netflix för intrång i upphovsrätten och kräver ekonomisk ersättning. Han vill också att streamingjätten stoppas från att få fortsätta visa ”Outer Banks”.

Fler har stämt Netflix för serien

Wilson är dock inte den förste författaren som stämt Netflix för att han ansåg att ”Outer Banks” plagierat hans roman.

För två år sedan stämde författaren Kevin Wooten Netflix för likheterna mellan hans bok ”Pennywise: The Hunt for Blackbeard’s Treasure!” och serien. Men domaren avslog Wootens stämningsansökan.

– Visst handlar båda verken om skeppsvrak och skattjakter. Men att analysera respektive handling på den sortens abstraktionsnivå skulle göra att varje verk som involverade en skattjakt var i riskzonen för att vara skyldig till intrång i upphovsrätten, sade domaren Timothy C. Batten enligt The News & Observer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.