FÖRFÖLJD. "Måste det gå så långt att personen kommer hem till mig där jag bor, för att polisen ska gripa in?", säger Gynning. Foto: Roger VikströmFÖRFÖLJD. "Måste det gå så långt att personen kommer hem till mig där jag bor, för att polisen ska gripa in?", säger Gynning. Foto: Roger Vikström
FÖRFÖLJD. "Måste det gå så långt att personen kommer hem till mig där jag bor, för att polisen ska gripa in?", säger Gynning. Foto: Roger Vikström
Gynning med sambon Alexander Lydecker. Foto: Lisa Mattisson ExpGynning med sambon Alexander Lydecker. Foto: Lisa Mattisson Exp
Gynning med sambon Alexander Lydecker. Foto: Lisa Mattisson Exp
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Stalker förföljer Carolina Gynning

Publicerad

Carolina Gynning har polisanmält en person som framfört grova hot i kommentarsfältet på hennes blogg.

Hon har polisanmält händelserna - men det hela har lagts ned då brott inte går att utreda.

– Måste det gå så långt att personen kommer hem till mig där jag bor, för att polisen ska gripa in? säger hon.

Carolina Gynning berättar i sin blogg att hon under flera år blivit hotad. Via bloggens kommentarsfält har en person skrivit flera grova inlägg.

"Du som gör detta sluta nu, det räcker. Det du gör är olagligt och kommer att straffas", skriver Carolina Gynning om det hela på bloggen.

Hon beskriver själv hoten som riktiga dödshot och att de blir värre för varje gång.

"Nu kan jag inte blunda för detta längre. Jag har precis ringt polisen och gjort en polisanmälan", har hon skrivit i bloggen.

"Vill att det ska sluta"

Carolina Gynning berättar att hon först försökte ignorera personens hot och hoppades att det skulle sluta, i stället har det blivit värre.

– Jag vill att det ska sluta, jag har fått nog! berättar hon.

På bloggen har hon varit öppen om detta mot sina läsare:

"Jag vill ha en blogg med positiv energi mina läsare är fantastiska och jag vill att det ska få vara en kärleksfull stämning här inne", skriver Gynning.

Men hoten har skapat en oro.

– Man känner sig rädd, den här människan tycks ju inte ge upp, man vet ju inte vad den tar sig till nästa gång, säger hon.

Svår att spåra

Hon berättar att hon försökt blockera personens IP-adress utan att lyckas.

– Stalkern har en flytande IP-adress så jag inser att det är svårt att spåra och blockerar personen.

Hon har också bett andra stora bloggare om hjälp. Hon hoppas att de ska kontakta henne om de fått liknande kommentarer.

Carolina är inte ensam om att som offentlig person bli utsatt för näthat. "Uppdrag granskning" i SVT gjorde 2013 ett uppmärksammat program om kvinnor i offentligheten som blir utsatta för grova hot om våld på nätet. Flera profiler från SVT och TV4 figurerade och berättade om de mängder av hotmejl de fått.

Även en rad andra kända kvinnor i mediebranschen har genom åren fått motta rena hot och kränkningar.

Carolina har valt att spara kommentarerna och har lagt ut dem på sin blogg.

Men polisutredningen är nu nedlagd med hänvisning till att det inte går att utreda brott.

I svensk lagstiftning finns det två definierade IT-brott: dataintrång och datorbedrägeri. Men båda riktar sig i första hand till register och system för automatisk behandling.

När polisen utreder ett olaga hot som någon utsatts för på internet, utreds fallet inte av en IT-brottsspecialist, utan av en utredare som jobbar med utredningar av den typen av brott, i det här fallet hot. Däremot kan utredaren ta stöd från en IT-specialist för att exempelvis säkra bevis, spåra, identifiera gärningspersonen.

Försöker utreda näthat

Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsens IT-brottssektion menar att det är svårt att veta hur många fall man faktiskt kan gå vidare med. Polisen försöker hela tiden utveckla sitt arbete med att utreda näthat. Han förklarar att mer samarbete med utomstående nätleverantörer behövs för att kunna utreda näthat.

– Det dyker ständigt upp nya frågor om det här. Många av de stora aktörerna i USA är tyvärr ovilliga att hjälpa till. Man behöver hårda fakta: IP-loggar, tidsstämplar och vad man lämnar för uppgifter när man registrerar konton, säger Ahlqvist.

Gynning besviken på polisen

Han menar att det är viktigt att man sparar hoten som bevis då polisen aldrig kan få innehåll utlämnat från internetleverantörer och sociala medier. Ahlqvist vidhåller att det viktigaste är att man polisanmäler och tar med bevisning.

Carolina Gynning själv är inte nöjd med polisen.

– Klart att jag är besviken på polisens agerande, att man inte verkar ta det på riktigt allvar. Det har ju pågått i flera år nu.

Men hon ger inte upp.

– Jag får väl kontakta Robban Aschberg och Trolljägarna...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag