Stalins dödsdomar – därför skrevs "1944"

Jamala vann Eurovision Song Contest 2016 med låten "1944". En låt som retar Ryssland.
Foto: Martin Meissner / AP TT NYHETSBYRÅN
Låten skildrar massdeportationen av Krimtatarer 1944, på order av Josef Stalin.

LONDON. Jamalas bidrag retade Ryssland så fort hon vunnit hemma i Ukraina.

Annekteringen av Krim nämns inte i texten.

Men sångerskan var tydlig med sitt budskap:

– Så klart. För två år sedan skänkte det här sorg till mitt liv, sa hon inför finalen.

Ukrainas bidrag “1944” skildrar just året 1944, då massdeportationen av Krimtatarer genomfördes under Josef Stalins styre. Tusentals av de 240 000 människor som tvingades bort från sina hem dog av svält. För många skulle det dröja till efter Sovjetunionens fall innan de kunde återvända till Krim.

Sångerskan Jamala, eller Susana Jamaladinova som hon egentligen heter, tillhör själv minoriteten Krimtatarer som i dag lever i Ukraina.

Hennes gammelmormor och hennes fem barn var några av de som deporterades.

Under presskonferensen som hölls direkt efter att finalen i Eurovision Song Contest avgjorts, blev Jamala känslosam när hon fick en fråga om sin gammelmormor, som hon tillägnat låten till. Vinnaren tystnade och fick något glansigt i blicken, innan hon svarade:

Josef Stalin
Foto: Okänd / OKÄND

– Jag skulle föredra att sådana saker som hänt min gammelmormor aldrig hade hänt. Jag önskar att min låt aldrig hade behövt existera, sa hon på presskonferensen.

"Vi är inte skyldiga"

En av textraderna i låten lyder:

“När främlingarna kommer, kommer till ditt hus, dödar de dig alla och säger vi är inte skyldiga”.

Även om Jamala, som skrivit låten själv, undvikit alla referenser till Rysslands annektering av Krim för två år sedan gjorde hon inför finalen ingen hemlighet av sitt budskap. Bidraget skulle bli en påminnelse om händelserna på Krim-halvön, förklarade hon efter att ha fått frågor om låttextens budskap vid flera tillfällen.

– Så klart. För två år sedan skänkte det här sorg till mitt liv, sa hon om spekulationerna.


LÄS MER: Blå-gul seger när Ukraina vann Eurovisionfinalen


Hon utvecklade sitt resonemang för SVT:s Kulturnyheterna och sa:

– Det finns väldigt mycket sorg just nu på Krim och människor försvinner. Bibliotek och platser där unga Krimtatarer tidigare kunde mötas och utbyta idéer, stängs, förbjuds och det finns en sorg nu på Krim likt den som fanns 1944.

Krimtatarer deporteras 1944

Redan när det blev känt vilket bidrag som skulle representera Ukraina i årets Eurovision song contest ansågs valet kontroversiellt. Den brittiska tidningen The Guardian konstaterade att låten riskerade att få kritik. Men Jamala försvarade sig och menade att det var hennes skyldighet att sjunga vad hon känner.

– Musiker borde uttrycka sina känslor, sina verkliga känslor, inte sjunga meningslösa ord som vi hör hela tiden, sa hon inför tävlingen i Stockholm.

"Gett oss så mycket smärta"

När SVT:s “Kulturnyheterna” frågade vad hon tycker om att de som lyssnar på låten kopplar den till dagens händelser på Krimhalvön svarade hon:

– Det har gått två år efter annekteringen av Krim och den här annekteringen har gett oss så mycket smärta och väckt så mycket känslor hos mig, hemska minnena har kommit tillbaka till mig och min familj.

Det dröjde heller inte länge förrän det hördes kritik från Ryssland, bland annat från politiskt håll. Det påstods att låten var ett sätt att smutskasta Ryssland – och inte beskrev historien på ett korrekt sätt.


LÄS MER: Ukrainas kritik mot Ryssland i SVT


– Det är ett konstigt val. Jag är övertygad om att det här är avsett att förolämpa Ryssland, sa chefen för informationskommittén i duman Vadim Dengin till nyhetsbyrån AFP.

Sovjetiska trupper marcherar mot Krim

Efter att EBU granskat låten konstaterades att varken titeln eller innehållet på något sätt stred mot de regler som finns för Eurovision om politiskt innehåll i bidragen.

Rysslands Lazarev: Kan inte döma landet

Jamala uppgav innan vinsten att hon hade fått kritik från ryska politiker, vilket hon skrattade åt.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det hjälper att flytta mer fokus till låten, när vissa i Ryssland säger att det är politik i min låt.

Rysslands Sergey Lazarev, som hamnade tätt efter Ukraina i när de sista rösterna hade presenterats, har också försvarat sångerskan och sagt:

– Jag kan inte döma landet för låten de väljer. Jag tycker personligen att Jamala är en fantastisk sångare. Jag tycket att låten är mer en historisk låt. Vi har en gemensam historia.

Det är inte första gången Ryssland varit involverade i bråk om politiska budskap i tävlingen.

2009 bedömdes Georgiens bidrag “We Don’t Wanna Put In” som olämpligt i tävlingen eftersom det anspelade på den ryske presidentens namn. Landet fick möjlighet att skriva om texten men valde i stället att dra sig ur tävlingen.

Ryska soldater till fots utanför en ukriansk militärbas i mars 2014.
Foto: Ivan Sekretarev / AP

Samma år meddelade Ryssland att man övervägde att återuppta sin Sovjet-version av musiktävlingen – “Intervision Contest”. De planerna lades dock på hyllan, skriver Daily Telegraph.

Både under Eurovision Song Contest 2014 och 2015 blev de ryska bidragen utbuade för annekteringen av Krim och Rysslands antigay-lagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.