Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staffans sista skämt med Bengt – på dödsbädden

Staffan Ling och Bengt Andersson i ”Sant och sånt”.
Staffan Ling och Bengt Andersson i ”Sant och sånt”.
Hedlund och Brännström i ”Snowroller”.
En scen ur ”Sällskapsresan 2 – snowroller”.
Staffan Ling.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Staffan och Bengt var ett av SVT:s mest populära programledarpar under 1970- och 1980-talen.

Framgångarna kulminerade med två klassiska roller i ”Sällskapsresan 2 – snowroller” – samtidigt fortsatte Bengt Andersson hela tiden att jobba som lokförare.

– Benkes pappa hade sagt åt honom att ”statens kaka är liten men trygg, stanna på SJ du”, berättar Staffan Ling om sin kollega som dog 2007.

De var en omaka duo – den unge radio- och tv-producenten Staffan Ling och den 22 år äldre lokföraren och revyskådespelaren Bengt Andersson.

Att de blev Staffan och Bengt med hela svenska folket var egentligen mest en slump. Staffan Ling var inspirerad av Per Ragnars och Gösta Ekmans tv-program ”Experimentlek”, framför allt Ekmans fria sätt att förhålla sig till medier, och ville göra något liknande.

– Jag hade en idé med någon gammal alkemist på en dammig vind som gjorde experiment och förklarade och tänkte att Bengt skulle passa i den rollen. Han var en etablerad revyskådis här i Umeå och jag hade haft med honom i någon sketch, berättar Staffan Ling, 75.

– När vi träffades för att diskutera upplägget visade det sig att vi hade lätt att klappa in poänger på varandras upplägg, det blev något slags naturlig pingpong när vi bara satt satt och spånade. Då tänkte jag att vi kanske borde göra det ihop.

Det blev ”Sant och sånt” som kom att sändas i omgångar mellan 1972 och 1987. Programmet fick ett stort genomslag när SVT började visa det i repris tidiga sommarmorgnar.

– Jag tänkte först att det där måste vara döden för oss, folk kommer att bli så less på Staffan och Bengt, men det blev tvärtom. Det blev mera spritt för det fanns ingen konkurrens, säger Staffan Ling.

När ”Sant och sånt” blev en succé fick de också chansen att göra en lång rad andra program som ”Skrivklådan” och julkalendrarna ”Julstrul” och ”Liv i luckan”.

Tvivel inför ”Sällskapsresan”

1985 syntes duon sedan som sparkförsäljarna Brännström och Hedlund i Lasse Åbergs framgångsrika långfilm ”Sällskapsresan 2 – snowroller”.

– Det var en bekräftelse på att vi var etablerade i den här konstellationen, säger Staffan Ling – som samtidigt berättar att han lite tvivel kring den klassiska rollen.

– Man kunde tänka själv att när man är här uppifrån så är man känslig för hur vi norrlänningar beskrivs. Jag tänkte att en del skulle tycka att vi drev med oss själva. Men folk tyckte nog att det var helt okej att vara en sådan där Hedlund-typ.

När Staffan Ling avslutade sin fasta anställning på SVT i slutet av 1980-talet var det också slutet för Staffan och Bengt. Även om de gjorde en del jobb tillsammans, Andersson gjorde till exempel presentationerna när Ling ledde frågesportsprogrammet ”Femettan”, blev det inga fler egna tv-program.

– Det var ju åldersskillnad så vi umgicks egentligen inte när vi inte jobbade. Men det är klart som tusen att han har varit väldigt betydelsefull för den relativa framgången, säger Staffan Ling.

Skämtet – på dödsbädden

Den musikaliske och mångsidige Bengt Andersson sökte dock själv inte någon fristående karriär i underhållningsbranschen. Trots erbjudanden från Stockholm valde han att stanna kvar i Västerbotten och han jobbade hela tiden som lokförare vid sidan om tv-produktionerna.

– Jag åkte med honom en gång, han körde ju lok mellan Boden och Ånge, och det var ett jävla trist jobb alltså. De åkte ju ensamma också. De hade något som hette död mans grepp, så det automatiskt skulle bromsa om de somnade, men Benke visade att de som hade kört länge kunde halvsova och fortfarande hålla greppet, säger Staffan Ling och skrattar.

Senare fick Bengt Andersson problem med strupen. Staffan Ling minns deras sista möte innan Bengt gick bort i december 2007.

– Jag hörde att han låg på sjukhuset och var dålig så jag for dit och hittade honom i en sal. Så jag sa ”hur mår du Benke”, han hade ju haft dödsångest sedan han var 65 så han var nog rätt nöjd med att vara 85, och han sa ”jag tycker det är för tidigt för att dö”, berättar Staffan Ling.

– Jag svarade ”hurså” och han sa ”jag är ju bara 85”. Då sa jag att ”jaha, jag trodde att du menade före lunch”. Då började han garva så att slangarna lossnade. Sedan skulle han opereras för det här problemet men det pallade han nog inte så då dog han av det. Men jag tror att han nog var väldigt nöjd med tillvaron.

Jobbade tillsammans till slutet av 1980-talet

Staffan Ling, född 1944, och Bengt Andersson, född 1922, slog igenom under 1970-talet som ”Staffan och Bengt” tack vare tv-serier som ”Sant och sånt”. De syntes också som Hedlund och Brännström i succéfilmen ”Sällskapsresan 2 – snowroller” på 1980-talet.

Andersson var lokförare och revyskådis som bland annat hördes i radion i programmet ”John Skejk show” och Ling jobbade för Sveriges Radio och senare Sveriges Television. Det var där de började göra ”Sant och sånt” 1972. 

Duon jobbade tillsammans fram till slutet av 1980-talet då Ling avslutade sin fasta tjänst på SVT. Han ledde senare program som ”Femettan” i SVT och ”Parlamentet” i TV4.

Bengt Andersson dog den 12 december 2007. Han blev 85 år.

Staffan Ling har de senaste 15 år sedan bland annat jobbat med fastighetsutveckling i Umeå men säger också att han numera försöker jobba så lite som möjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.