Radiohuset i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN
Radiohuset i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN

SR vägrar lämna besked om profilens framtid efter utredningen

Publicerad

SR:s internutredning av den folkkära radioprofilen visar på "beteenden och ageranden" som inte är acceptabla.

Profilen har stoppats från att sända sitt program – men SR vägrar berätta om hon får stanna kvar inom företaget.

– Vi har ingenting nytt, säger Claes Bertilson, presschef på SR.

En folkkär kvinnlig profil på Sveriges Radio utreds för sextrakasserier. En extern utredare har satts in för att titta på fallet, där flera medarbetare har vittnat om trakasserier. Vittnesmålen handlar också om olämpligt beteende under en längre tid.

I veckan som gick blev utredningen klar, men SR har vägrat berätta om profilens framtid i företaget. Cilla Benkö har sagt att hon fått en genomgång av utredningen.

– Den visar beteenden och ageranden som vi i företagsledningen anser är oacceptabla på Sveriges Radio. Utifrån det har vi fattat ett antal åtgärder. De åtgärderna har vi bara kommunicerat till de som är berörda, sa Cilla Benkö på torsdagen.

SR vägrar kommentera profilens framtid

Efter att internutredningen nu avslutats har ledningen sett över om anklagelserna kan ligga till rund för en polisanmälan. Cilla Benkö menar dock att SR inte har "för avsikt" att göra en polisanmälan mot den folkkära programledaren.

Benkö vill inte säga om programledaren får stanna kvar inom Sveriges Radio, eller om hon tvingas gå. Claes Bertilson, presschef på SR, vägrar också han att gå in på programledarens framtid.

Presschefen hänvisar till Cilla Benkö

– Vi har inget nytt att säga, jag hänvisar till intervjun med Cilla i torsdags, säger Bertilson.

– Det finns ingenting nytt att säga.

Vet du när det kommer finnas något nytt att säga?

– Nej.

– Vi har ingenting nytt, jag hänvisar till intervjun med Cilla i torsdags, vi har ingenting nytt, säger Bertilson.

SR: Kommenterar inte externt

I ett mejl skriver Claes Bertilson också:

"Du ställer ett antal frågor med hänvisning till personnamn och redaktion som jag inte kommer att kommentera."

"Vad gäller andras påståenden har jag inga kommentarer och vad gäller olika diskussioner som förs internt, de förs just internt. Frågor med relation till enskilda medarbetare, personalfrågor eller arbetsplatser kommenterar Sveriges Radio inte externt med respekt för alla våra anställdas integritet."

Sveriges Radios vd Cilla Benkö.Foto: OLLE SPORRONG

Profilen stoppas från programmet

Expressen har också sökt vd Cilla Benkö, men Bertilson hälsar att hon inte heller har något nytt att säga och att hon därför inte kommer ringa upp Expressen.

Expressen har tidigare kunnat berätta att programledaren inte kommer få fortsätta sända programmet hon jobbat med, men att hon ändå ska få fortsätta jobba vid Sveriges Radio.

– En jävla SR-lösning. Feg, utan tanke på de drabbade, har en medarbetare på Sveriges Radio sagt.

Samtidigt måste SR-medarbetare, när de är i kontakt med lyssnare, påstå att programledaren är sjukskriven och att det är oklart när hon kan vara tillbaka och sända programmet.

Profilen tidigare utredd av SVT

SR-profilen har därutöver ombetts att inte vistas i redaktionens lokaler, erfar Expressen.

– Jag tror i alla fall inte att hon kommer prata i Sveriges Radio mer. Jag tror faktiskt inte att hon kommer vara innanför Sveriges Radios dörrar igen, har en SR-medarbetare sagt.

När Expressen kunde berätta att SR-profilen utreds hade företagets högsta ledning känt till anklagelserna i drygt tre veckor, enligt Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio. Flera personer Expressen pratat med uppger ock att ledningen känt till profilens beteende långt längre.

Den utpekade SR-profilen har tidigare utretts av även SVT, där hon tidigare haft uppdrag.

– Min uppfattning är att det utreddes grundligt, har Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, sagt om det.

Expressen söker den utredda SR-profilen.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag