SR-profilerna sätts i karantän inför valet

Täppas Fogelberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN EXPRESSEN
Alexandra Pascalidou.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Sverker Olofsson
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson kommer att sättas i karantän inför valet.

Därmed får SR-profilerna inte leda Ring P1 framöver.

– Först trodde jag att det var ett skämt, säger Täppas Fogelberg.

Den 9 september går Sverige till val. Det är något som har fått konsekvenser för flera populära programledare i ”Ring P1” – de har nämligen satts i karantän av Sveriges Radio.

Det innebär att Täppas Fogelberg, Alexandra Pascalidou och Sverker Olofsson med flera inte kommer att höras i ”Ring P1” i samband med riksdagsvalet.

Gemensamt för programledarna som stoppas av Sveriges Radio är att de arbetar som frilansar. Karantänen gäller från den 9 juni till den 7 oktober, det vill säga tre månader före och en månad efter valet.

Under den här perioden kommer ”Ring P1” enbart att ledas av tillsvidareanställda programledare som Sofie Ericsson, Emmy Rasper, Henrik Torehammar, Jenny Sanner Roosqvist, Tova Nilsson och Nils Eklund.

Det var i podcasten Radiofabriken som Täppas Fogelberg först berättade om situationen.

– Jag tycker att det är ett dåligt beslut, det är för ängsligt. Att lyssna på radio ska inte vara som att åka på charter där flygvärdinnan kommer fram och önskar en trevlig dag. Livet är besvärligt men vi ska stå för värderingar som är humana och jämställda, säger programledaren i ”Radiofabriken”.


LÄS MER: Täppas Fogelberg petas från sitt program 


Alexandra Pascalidou bekräftar att även hon har satts i karantän av SR. Hon vill dock inte kommentera ärendet i nuläget.

Täppas Fogelberg: ”Trodde det var ett skämt”

Enligt Tomas Tengby fick alla frilansar nyligen ett mejl med beskedet att de inte får leda Ring P1.

– De har beslutat att det bara är fastanställd personal som får leda programmet under den här perioden. Jag antar att det har att göra med att kommunikationen blir lättare.

Har du fått någon förklaring till varför det är så här?

– Nej, jag har ingen aning om vad det handlar om. Vi har bara fått det beskedet att så här är det. Som frilans omfattas jag av exakt samma regler som alla andra anställda – ägnar man sig åt politik hamnar man ju i en riktig karantän och det är väldigt tydligt. Men av någon anledning vill de bara ha anställda under de här veckorna.

Täppas Fogelberg berättar att han blev upprörd när han fick beskedet av P1-ledningen.

– Först trodde jag att det var ett skämt. Jag tyckte att det var så larvigt. Men sedan insåg jag att så här ängsligt är det nu för tiden, säger han.

Vad har du fått för förklaring?

– Inte någon annan än att de anställda anses ha bättre koll på sändningsreglerna mellan Sveriges Radio och staten vilket jag tycker är rena nyset eftersom vi alla har lång erfarenhet och vet var skåpet ska stå. Vi är inga dunungar, tvärtom.


LÄS MER: Pascalidous kritik: SVT brister stort i mångfald 


Du tänker på reglerna om opartiskhet?

– Just det. Och jag är otroligt insatt i de där reglerna. Jag har inget emot dem heller, jag tycker att det är jättebra – man ska vara opartisk. I och för sig ska man gärna bryta den som som ringer när personen delar med sig av sina åsikter med något helt annat men det innebär ju inte att jag går in och börjar propagera för ett speciellt parti eller en speciell politiker.

Enligt Susanne Ehlin, producent för Ring P1, har beslutet fattats gemensamt av henne, P1-ledningen samt ansvariga utgivare för ”Ring P1”. Hon beskriver det hela som en ”karens” och håller inte med Täppas Fogelberg om att det är ”ängsligt”.

”Framför allt under ett valår är det viktigt att de som programleder Ring P1 är uppdaterade om programregler och aktuella redaktionella frågor som rör valet och att man har tid att diskutera dessa frågor med redaktionen. Det är också lättare för anställda i företaget att få stöd och råd av arbetsledare och kolleger när programledarrollen ifrågasätts eller kritiseras, vilket är vanligt under den här perioden”, skriver Susanne Ehlin och fortsätter:

”Programmet har många frilansar där Ring P1 bara är ett av många uppdrag och programledarna ska inte kunna misstänkas för att ha lojaliteter som ligger utanför radiouppdraget, exempelvis yrkesverksamhet, engagemang eller exponering i andra företag, medier eller verksamheter”.

SR: ”Har haft respektfulla diskussioner”

På frågan om medarbetarna som satts i karantän inte är betrodda svarar Susanne Ehlin:

”Jo självklart, det  handlar inte om det. Ring P1:s externa programledare är en tillgång för programmet. De bidrar till att programmet kan ha högt i tak och de tillför andra perspektiv. Men just under en intensiv valrörelse är det en fördel att Ring P1:s programledare finns i den redaktionella miljö där det är lätt att fortlöpande hålla sig à jour med SR:s valriktlinjer och samtalen kring dem”.

Enligt Susanne Ehlin har ledningen inte fått några negativa reaktioner på beslutet.

”När det gäller de frilansande programledarnas reaktioner så har jag har haft bra och respektfulla diskussioner med dem som har haft synpunkter eller frågor om karensen. Den här typen av regler har funnits i samband många val bakåt i tiden och är alltså inget nytt”.

Sverker Olofsson är vankelmodig inför beskedet.

– Jag är fruktansvärt avundsjuk på de som ska få leda ”Ring P1” under valet. Jag skulle verkligen vilja vara med. Och skulle jag ha fått det garanterar jag att jag skulle vara politiskt neutral på alla sätt och vis, säger han.


LÄS MER: SVT-profilen: "Inte mycket att testamentera bort" 


Samtidigt förstår programledare, som framför allt är känd från SVT:s konsumentprogram ”Plus”, ledningens beslut.

– Jag kommer alltid att gilla public service extrema strävan efter att förhålla sig neutral så på något vis har jag ganska stor respekt för beslutet. Jag är ju en frifräsare och kan ibland vilja skriva en krönika eller leda en konferens som jag kanske inte borde ha gjort mitt under en valrörelse, säger han och tillägger:

– Men som sagt, jag är jävligt avundsjuk. Det måste jag säga. Men beslutet är lite klokt.

Täppas menar ju på att han har stenkoll på reglerna om opartiskhet.

– Ja och jag skulle lugnt kunna säga att under tiden jag jobbade på public service så hade jag bättre koll på de reglerna än mina chefer. Men jag är inte fördömande, jag tycker att det finns något hedervärt över det hela.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.