Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR-profilen om barn- beslutet: ”Måste försöka”

Hanna Hellquist förstår inte varför folk vill hålla på sina hemligheter.
Hannah Hellquist är tillbaka i morgonradion med nya ”P3 Hemligheter”.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att ha sänt sitt sista Morgonpasset i somras har Hanna Hellquist nu återvänt till morgonradion på P3.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

När pandemin tog över Sverige flyttade radioprofilen Hanna Hellquist, 40, till en stuga i värmländska skogarna – och beslutade sig för att försöka bli mamma på egen hand. 

– Det är jätteensamt, det får en kanske tänka vill jag alltid ha det så här? Nej det vill jag inte, säger hon.

Efter att ha sänt sitt sista Morgonpasset i somras har Hanna Hellquist nu återvänt till morgonradion på P3. På lördagar leder hon nya ”P3 Hemligheter” tillsammans med P3:s Samir Yosufi. 

– Jag hoppas vi ska få in massa hemligheter från lyssnarna. Jag har ju nästan inga hemligheter kvar, Samir tror jag har massa hemligheter som jag kan dra ur honom också, säger SR-profilen. 

Hanna Hellquist förstår inte varför folk vill hålla på sina hemligheter. Själv har hon ”gjort karriär av att inte ha hemligheter” som hon själv uttrycker det, och öppnar gärna upp. 

– Jag tror inte man ska hålla så mycket inom sig. Vissa grejer är ju sköna att slippa bära på själv och det är lite att ta kontrollen att välja att berätta sina hemligheter, för berättar man själv saker kan det inte komma fram på annat sätt, säger hon. 

Men hennes frikostighet med sig själv är inte bara positiv. 

– Ibland när jag går på stan känner jag ”fan vad folk vet saker om mig” och sen blir det att folk inte vill lära känna en för de tror redan att de känner mig, det blir ju inge kul för mig. 

”Känns ofattbart”

Hennes öppenhjärtlighet verkar uppskattas av andra. I första avsnittet av P3-satsningen, som sändes förra lördagen, berättade Hanna Hellquist om att hon beslutat sig för att försöka bli mamma på egen hand, 

– Det är en sån grej jag inte fattar varför det är så hemligt. Jag skrev en krönika om mina barntankar i DN för några år sen och folk hörde av sig och sa 'tack för du vågar prata om detta', men om man är i funderingar att skaffa barn eller inte måste det ju vara enda tankarna man har, då måste man väl prata om det?

Samma dag som vi hörs över telefon han hon varit på första besöket hos läkaren. 

– Jag har varit hos läkaren i dag. Det känns väldigt ofattbart, omtumlande. Jag måste närma mig med små steg, kan inte tänka på det stora, inte än.

Hur känns det att ha tagit beslutet?

– Det går inte att föreställa sig. Jag måste åtminstone försöka, jag tror jag kommer ångra mig om jag inte försöker. Men det är en så konstig situation, att gå frisk till en sjukvårdssituation. Jag vaknade åt två våfflor sen sitter man och pratar med en läkare, det blir så gravallvarligt 'i din ålder är den den och den chansen...', men i mitt huvud är jag sju år gammal liksom... det går inte ihop.

Den värmländska stämman var länge en av rösterna vi var mest vana vid att höra på Morgonpasset i P3, men efter omgörningen av radiokanalen - som inte var uppskattat bland alla lyssnare - är hon nu tre lediga dagar i veckan, något hon inte trivs med och har efterlyst jobb via sin Instagram. Men än har hon inte fått napp.

– Tre dagar blir för mycket att vara ledig. Har Expressen nåt? Jag försöker sälja in tv-program och hoppas på folk nappar på det. Men det är så jävla jobbigt . Många skriver att jag borde starta podd men jag vet det fan hur man gör?  

Fyllde 40 i somras

I somras fyllde Hanna Hellquist 40 och hon är mitt i en ålderskris, säger hon, som hon verkar stå något ambivalent inför. 

– Det var krångligt att fylla år. 40 är ju en milstolpe och jag hade trott att jag skulle ha ett annorlunda liv när jag fyllde 40 än jag har. Hade nog tänkt att jag skulle ha en familj, men jag har ju min mamma och min hund. 

– Samtidigt, det är mycket i livet som är sorgligt som man inte kan hantera men jag tycker inte jag har ett sorgligare liv än andra. Jag behöver inte bo med nån jag avskyr bara för vi har barn ihop. Så jag har det nog förhållandevis rätt bra ändå.

Hanna Hellquist beslut – i kampen med alkoholen:

Hanna Hellquist beslut – i kampen med alkoholen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.