Magda Gad. Foto: OLLE SPORRONGMagda Gad. Foto: OLLE SPORRONG
Magda Gad. Foto: OLLE SPORRONG
Emil Jensen Foto: SARA STRANDLUNDEmil Jensen Foto: SARA STRANDLUND
Emil Jensen Foto: SARA STRANDLUND
Olof Wretling. Foto: JAN DÜSINGOlof Wretling. Foto: JAN DÜSING
Olof Wretling. Foto: JAN DÜSING
Mia Skäringer Lázár. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅNMia Skäringer Lázár. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mia Skäringer Lázár. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
William Spetz. Foto: /IBL / /IBLWilliam Spetz. Foto: /IBL / /IBL
William Spetz. Foto: /IBL / /IBL
Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Här är alla nya vintervärdar i P1

Publicerad

Under torsdagen presenterar Sveriges Radio årets vinterpratare.

Det är tidigare sommarvärdar som under jul och nyårshelgen kommer att hålla var sitt nytt program i P1.

Expressens Magda Gad är en av dem som får hålla ett vinterprogram.

Övriga vintervärdar är Mia Skäringer Lázár, Dagny Carlsson, William Spetz, Tomas Sjödin, Emil Jensen, Olof Wretling och Tommy Ivarsson.

Under torsdagen presenterar Sveriges Radio årets vintervärdar som ska underhålla lyssnarna i vinter. Det är tidigare sommarpratare som får chansen att göra varsitt avsnitt av "Vinter i P1", en förändring som Sveriges radio har hållit i liv under senare år.

En av dem som får hålla ett nytt program är Expressens Magda Gad.

– Det ska handla om min resa in i Syrien. Jag bodde i Raqqa-regionen under slutoffensiven mot IS. Det var väldigt speciellt för man lever i en väldigt avskuren värld där det inte finns de grundläggande sakerna. Det är brist på mat, vatten och el. Det var en väldigt utsatt situation, säger hon och fortsätter:

 – Kriget var väldigt mörkt. Det var en situation där det till slut blev svårt att skilja på vem är förtryckt och vem är förövare. Många oväntade möten med IS, berättar Magda Gad.

 

Hela listan

25/12: Mia Skäringer Lázár, skådespelare, komiker, manusförfattare

26/12: Dagny Carlsson, bloggare

27/12: William Spetz, skådespelare

28/12: Tomas Sjödin, författare, pastor, föreläsare 

29/12: Magda Gad, journalist 

30/12: Emil Jensen, musik, artist, poet 

31/12: Olof Wretling, skådespelare 

1/1: Tommy Ivarsson, entreprenör

Äldsta vinterprataren

Även Dagny Carlsson, 105, som är Sveriges Radios äldsta sommarvärd genom tiderna, får ett eget program på annandag jul. 

– Jag kommer att berätta om hur det var att fira jul förr och nu. Mina minnen ligger ganska långt bak i tiden. Men jag har vackra minnen, säger hon under presskonferensen.

– I somras tog vi till oss hennes motto ”man ska inte gamla till sig”. I Vinter kommenterar 105-åriga Dagny bland annat MeToo-rörelsen, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1 i ett pressmeddelande.

Även skådespelaren William Spetz får ett eget program och kommer att berätta om sitt första år i storstaden, liksom Tomas Sjödin och Tommy Ivarsson.

Emil Jensen är tillbaka som vintervärd.Foto: GUGGE ZELANDER

Emil Jensen kommer tillbaka

Emil Jensen var både sommar- och vinterpratare under det senaste året är tillbaka med ett nytt program i vinter.

– Det kommer att vara ett brev som måste skrivas till en person som lever om 100 000 år. Det är mycket som ska få plats, men det har ett mycket specifikt budskap, säger han.

På nyårsafton kommer Olof Wretling att vara vintervärd i P1. Hans program kommer i år att heta "Hemligheten i mitt liv".

– Det kommer att bli tankvärt och lite hemligt, berättar Wretling som är lyssnarnas favorit för sjätte gången.

Mia Skäringer, som också är också en av lyssnarnas val och berättar:

– Jag tycker att vinterprat ligger varmt om hjärtat eftersom det är ni lyssnare som valt mig. Det känns direkt på ett annat sätt mellan dig och mig, säger hon.

Hennes program kommer att handla om hennes mormor.

– Jag ska prata om min sista vecka med min mormor som har betytt mycket för mig. Det gjorde att jag fick en djupare kontakt med mitt eget liv, berättar hon.

Nytt för i år är att poddversionen av Vinter släpps redan kl. 07.00 på morgonen.

 

De hade sommarprat förra året

Förra året var det Olof Wretling, Stina Stoor, Emil Jensen, Edward Blom, Sakine Madon, Thomas Sjödin, Martina Haag och Jesper Rönndahl som blev vintervärdar i P1. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag