Den trakasserianklagade SR-profilen har nu fåt beskedet att hon inte får vistas i sin före detta redaktions lokaler. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Den trakasserianklagade SR-profilen har nu fåt beskedet att hon inte får vistas i sin före detta redaktions lokaler. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SR-kvinnan portas från sin redaktion – medarbetarna tvingas att mörka

Publicerad

Den kvinnliga SR-programledaren som anklagats för trakasserier är portad från sin före detta redaktion, enligt uppgifter till Expressen. 

Samtidigt uppmanas medarbetarna på SR-redaktionen att mörka varför programledaren inte är kvar. 

– Det är en ohållbar arbetssituation, säger en SR-medarbetare. 

Expressen avslöjade i söndags att en folkkär programledare på Sveriges Radio internutreddes för sexuella trakasserier. I torsdags var utredningen klar och programledaren kommer inte att få fortsätta sända programmet, men att hon kan få fortsätta arbeta på Sveriges radio, enligt uppgifter till Expressen. 

Sveriges radios vd Cilla Benkö tog del av internutredningen under onsdagen och slog i går fast att det rörde sig om oacceptabla beteenden: 

– Den visar beteenden och ageranden som vi i företagsledningen anser är oacceptabla på Sveriges Radio. Utifrån det har vi fattat ett antal åtgärder. De åtgärderna har vi bara kommunicerat till de som är berörda, kommenterade hon då.

 

LÄS MER: Känd SR-profil utreds för sextrakasserier

 

”Rätt beslut”

Nu kan Expressen berätta att programledaren dessutom fått beskedet att hon inte får vistas i redaktionens lokaler, enligt uppgifter till Expressen.

Expressen har talat med flera SR-anställda och redaktionsmedlemmar som välkomnar beslutet att programledaren inte får fortsätta med programmet. 

– Det var rätt beslut, men kanske lite vekt. Men det kan vara så att de har försökt komma längre med den här frågan än vad de kom och att den processen inte är över än. Jag tror i alla fall inte att hon kommer prata i Sveriges Radio mer. Jag tror faktiskt inte att hon kommer vara innanför Sveriges radios dörrar igen, säger en SR-medarbetare.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö.Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO / SR

Måste ljuga – för att skydda programledaren

 

LÄS MER: SR-profilen tvingas lämna programmet

 

Trots gårdagens besked om att programledaren tvingas bort från programmet, måste redaktionen och hela SR-kanalen ljuga om programledarens frånvaro. Utåt och till programmets gäster måste de uppge att hon är sjukskriven, vilket SVT var först med att rapportera om.

– Många i vår publik är oerhört arga för att vi mörkar och känner sig lurade. Men vi får inte göra annat just nu. Det som är kvar på plattformarna är bilder på NN och vi får inte ta bort dem. Det måste vara kvar, sedan vet jag inte hur länge. Men det är så att vi måste fortsätta hävda att hon är sjukskriven, och att det är därför hon är borta. Hon är säkert sjukskriven, men vi får inte tala om huvudmotivet till att hon är borta. Det ställer till det väldigt mycket för oss. 

Kommer ni kunna fortsätta som redaktion efter det här? 

– Det beror alldeles på hur ledningen sköter det här. Det är möjligt att det går att starta om, men det beror helt på vilket stöd vi får och hur man sköter det, säger en SR-anställd. 

Den berörda redaktionen har fått hjälp från andra redaktioner med att sända programmet. Men frustrationen och ilskan över att man måste skydda den trakasserianklagade programledaren är stor. 

– Det är en ohållbar arbetssituation, säger en SR-medarbetare. 

Expressen har sökt Sveriges radios presschef Claes Bertilson för en kommentar. Han har meddelat SVT att Sveriges Radio ”kommenterar inte enskilda medarbetare eller personalärenden externt”.

Expressen har sökt programledaren utan resultat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag