Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SR ber om ursäkt efter artikel om självmord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emma Knyckare är programledare för "Knyckare i P3".
Foto: Ulf Ryd
Ansvariga utgivaren Anne Sseruwagi har kommenterat det hela på Sveriges radios hemsida: "Självmord och psykiska sjukdomar är känsliga och svåra ämnen att skämta om", skriver hon.

P3 publicerade en lista på manliga författare som "känt sig så kränkta att de tagit livet av sig".

Artikeln mötte skarp kritik i sociala medier - och togs då bort.

"Vi ber om ursäkt om någon har tagit illa vid sig. Det har aldrig varit vår mening", skriver Anne Sseruwagi, ansvarig utgivare och kanalchef SR Malmö. 

Programmet "Knyckare" i P3 gjorde ett temaprogram om litteratur i måndags. I samband med det publicerades en artikel på sverigesradio.se som var en lista över manliga författare som "känt sig så kränkta att de tagit livet av sig".

Det fick flera personer att reagera kraftigt i sociala medier.

"Säg att jag fattar fel... Säg att det inte står Heroiskt självmord 1-10 poäng 0. Snälla", skriver en Twitteranvändare.

Användaren fortsätter:

"Hoppas ni skäms ögonen ur er på @SverigesRadioP3 som skämtar om, och sätter betyg på självmord. Skanderar över tragedier som patetiska."

Psykiska sjukdomar är känsliga

"Låter sjukt motbjudande" skriver en annan person på Twitter.

SR svarade med att ta bort artikeln, och den ansvariga utgivaren Anne Sseruwagi har nu kommenterat det hela på Sveriges radios hemsida:

"Det inslaget har väckt starka reaktioner bland publiken. Det har jag stor förståelse för. Självmord och psykiska sjukdomar är känsliga och svåra ämnen att skämta om. Vi ber om ursäkt om någon har tagit illa vid sig. Det har aldrig varit vår mening", skriver hon och fortsätter:

"I programmet kom inslaget i ett sammanhang där det tydligt framstod som ett skämt, men som enskild textpublicering på webben föll det helt utanför ramarna. Därför har jag som ansvarig utgivare tagit bort  publiceringen på webben."Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.