Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Springsteens gitarrist avslöjar – Bossen kan spela i Sverige nästa sommar

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Steven Van Zandt Foto: Johan Eriksson
Bruce Springsteen Foto: Danny Clinch Photography 2019
Det senaste albumet, ”Western stars”, släpptes 14 juni.
Bruce Springsteen på Broadway. Foto: JOHN G ZIMMERMAN / COURTESY EVERETT COLLECTION/IBL
Bruce Springsteen och Steven Van Zandt Foto: DAVID GOLDMAN / AP

LAS VEGAS. De svenska Springsteen-fansen kan börja hoppas igen:

Little Steven berättar nu att han har ”vikt tillräckligt med tid” i kalendern för en turné med Bruce Springsteen & E Street Band som kan nå Sverige nästa sommar.

– Det är inget som är officiellt än..., säger Steven Van Zandt till Expressen.

Den 14 juni släppte Bruce Springsteen sitt senaste album ”Western stars”, det första studioalbumet sedan ”High hopes” som kom 2014. 

”High hopes” följdes inte av någon turné direkt efter skivsläppet, i stället turnerade Springsteen & E Street med ”The River tour” 2016.

Därefter har Springsteen haft sin Broadway-föreställning, där han gjorde 236 uppträdanden på Walter Kerr Theater i New York från hösten 2017 till slutet av 2018.

Men i våras – redan innan ”Western stars” släpptes – sa Springsteen enligt italienska La Rebubblica att han skulle spela in en ny skiva med E Street Band och sedan ge sig ut på turné.

En central figur i E Street Band sedan mitten på 70-talet är gitarristen Steven Van Zandt. 

Van Zandt, 68, dök upp i T-Mobile Arena i Las Vegas under natten mot söndag, svensk tid, för att kolla in boxningsmatchen mellan svensken Otto Wallin och brittiske skandalfajtern Tyson Fury.

Expressen mötte Van Zandt för att kolla status på en av arenarockens viktigaste frågor. 

Hur ser det ut, kan det bli en turné som kommer till Sverige? Är det något ni har pratat om? 

– Det är inget som är officiellt än. Jag turnerar med mitt band Disciples of Soul, med vårt album ”Summer of sorcery” fram till sjätte november. Och jag kommer prata med Bruce om några veckor om vad han vill göra. Jag har vikt tillräckligt med tid, om vi ska spela in, och om han vill åka ut sommaren 2020. 

Sverige tar alltid emot er med öppna armar, vet du. 

– Ja visst. Jag var nyss där (Van Zandt och bandet spelade på Cirkus i Stockholm i juni, reds anm) och Sverige har några av världens bästa fans. Jag älskar Sverige. Så vi får se. Kanske!

Springsteens senaste Sverigebesök var under ”The River tour” då man sålde ut Ullevi i Göteborg tre gånger om och totalt 190 336 personer var på plats. 

Springsteens beslut att pausa

Skivbolaget Sony Music berättade i ett pressmeddelande att den senaste skivan, ”Western stars”, hämtat inspiration från ”södra Kaliforniens popskivor från det sena 60-talet och tidiga 70-talet”.

Låtarna på ”Western stars” behandlar teman som motorvägar, ökenområden, isolering och samhälle, enligt skivbolaget. Bland låttitlarna märks ”Hitch hikin'”, ”The wayfarer”, ”Moonlight motel” och ”Chasin' wild horses”.

– Glen Campbell, Jimmy Webb, Burt Bacharach, dessa typer av skivor. Jag vet inte om folk kommer att höra dessa influenser, men det var det jag hade i åtanke. Det gav mig något att hänga upp skivan på, det gav mig inspiration att skriva, berättade Bruce Springsteen i Variety.

”Den här skivan är en återgång till mina soloinspelningar med karaktärsdrivna låtar med filmiska och orkestrala arrangemang”, skrev Bruce Springsteen i december.

Samtidigt klargjorde artisten då att han skulle ”ta en paus” under 2019 efter en intensiv tid med Broadway-konserter och inspelningar.

”Vi hoppas att kunna var tillbaka med er snart, men E Street Band kommer inte att turnera under 2019. Innan jag går tillbaka till mitt dagliga jobb, kommer jag ta en paus under året efter vår Broadway-turné och olika inspelningar som jag har jobbat med”.