Springsteen öppnar för ny Sverigespelning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"The Boss" i London
Foto: Anders Nunstedt
"The Boss" i London
Foto: Anders Nunstedt
En av Bruce Springsteens
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

LONDON

Bruce Springsteen är tillbaka på toppen av listorna. Fast den här gången handlar det om en självbiografi.

Under måndagen firade amerikanen sin boksuccé med en välbesökt presskonferens i London. Efteråt öppnade Springsteen för nya konserter i Sverige - redan nästa år.

- Vi får se! Ingenting är uteslutet, säger han hemlighetsfullt till Expressen.

Bruce Springsteens självbiografi “Born to run”, som gavs ut för tre veckor sedan, är en av “Bossens” tydligaste listsuccéer på länge. Etta på svensk bokhandels topplista, etta på New York Times bestseller-lista, etta i England - och så vidare.

- Det märkliga är att skrivandet bara flöt på. Jag hittade min röst och trivdes otroligt bra med hela skrivprocessen. Det var först när jag kom till den tredje och sista delen, den som handlar om mitt nuvarande liv, som det började bli jobbigt. Patti (Scialfa, Springsteens fru) var inte bekväm med allt, och det var i sanningens namn inte jag heller. Men hon guidade mig genom de svårskrivna partierna.

• Var det tufft att skriva om din långvariga kamp mot depression?

-  Det var ganska enkelt. Jag bestämde mig tidigt för att skriva sanningen om mig själv. Då kunde jag inte försköna den biten, även om jag valde att skriva lite humoristiskt ibland.

• Upptäckte du nya sidor av dig själv under skrivarbetet?

- Äh. Efter trettio år av terapi vet jag precis allt om mig själv (skratt).

Under presskonferensen, vars plats hemlighölls in i det sista och där kameror och inspelningsutrustning förbjudits, berättade amerikanen även att hans mamma Adele Springsteen är förtjust i boken. “Hon är ju min mamma, hon tycker allt jag gör är fucking fantastiskt!”

Kort därefter blev han dock mer allvarlig.

- Mamma kämpar mot Alzheimers nu. Det är jobbigt för alla. Men hon är i det andra sjukdomsstadiet just nu, så hon är fortfarande okej.

Under hela 2016 har Bruce Springsteen varit ute på sin “The river”-turné och en del spelningar återstår fortfarande, i Oceanien nästa år.

- Den senaste perioden i USA var varenda spelning uppemot fyra timmar, och jag förstår om det uppfattas som alldeles för långt. Men jag kommer från en bakgrund som barmusiker där jag spelade fem timmar per kväll, så för mig är det inget konstigt. Det är mot slutet magin inträffar, haha.

Bruce berättade även att de långa spelningarna fungerar som en slags självmedicinering mot hans depression.

- Det är det fina med att vara ute på turné. Man tömmer sig så fullständigt att man inte orkar grubbla. Depressionerna behöver energi. Så funkar det för mig i alla fall.

- Sedan är det klart att det hjälper att man möter en publik som älskar en, samtidigt som man får stå på en scen och göra det man älskar.

Efter presskonferensen fick Expressen en kort pratstund med 67-åringen, som pratade om arbetet med sitt kommande soloalbum.

- Jag vet faktiskt inte om det är färdigt ännu. Jag måste hem och kolla på det, se om det håller. Men jag har en bra känsla.

Amerikanen ler sedan hemlighetsfullt på frågan om skivan kan följas av en Europaturné, och ett Sverigebesök, under 2017.

- Vi får se! Jag vet inte. Men ingenting är uteslutet, svarar han.

Innan en säkertsvakt bryter in hinner Bruce Springsteen också skicka en hälsning till de svenska fansen.

- Göteborg! Vi hade verkligen några fantastiska shower i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.