Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sprickan efter SVT:s beslut om Erik och Lotta

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

Beslutet att inte sända julvärden live i SVT har orsakat en spricka – och kritiserats av namn som Ingvar Oldsberg och Petra Mede.

Den klassiska julvärden Arne Weise sänder en konkurrerande sändning på TV3 – och planerar bryta traditionen att ringa julvärdarna Erik & Lotta. 

– Det går bra om det skulle bli så, har Erik Haag sagt till Aftonbladet.

Samtidigt har valet av tv-duon hyllats av tittarna. 

Svenska folket är måna om jultraditioner – och SVT:s julsändning är en av de viktigaste för många.

Istället för en julvärd blir det två – och i stället för den sedvanliga direktsändningen visas ett förinspelat program på julafton.

Det icke traditionsenliga upplägget har delat svenska folket – och bland annat den klassiska julvärden Arne Weise har rasat.

SVT ändrade upplägget

Arne Weise tände ljuset och önskade tittarna god jul i decennier. Sedan 2003 har SVT valt en ny julvärd varje år. 

Men i år blir det två stycken – Lotta Lundgren och Erik Haag.  För första gången sänds inte julprogrammet live, utan spelades in redan den 19 december.

Arne Weise har reagerat starkt mot ändringen, och dagen innan julafton stod det klart att han kuppar mot SVT och tänder ljus i TV3 i stället. 

 

LÄS MER: Hellenius drag mot Erik och Lotta

 

– Jag kunde inte låta bli att försöka en gång till. Jag tänker inte återkomma, det kan jag lova dig. Räkna inte med mig i 30 år till. I två minuter får ni se mig, har Arne Weise sagt.

Arne Weise kritisk

Trots att även hans eget julprogram i år är förinspelat tycker Arne Weise det är fel att Erik och Lottas program inte sänds direkt. 

– Jag kommer inte att ringa de här båda. Vad ska jag få tag i dem för? De är ju bandade. Det blir inget! har Arne Weise sagt. 

Även Ingvar Oldsberg, som nyligen sparkades från TV4:s "Bingolotto" och som var julvärd i SVT 2006, har kritiserat det nya julupplägget som han kallar "horribelt".

– Jul är jul och då sitter man där. Man måste kunna få känslan för det, det går bara om det är live, har han sagt till Aftonbladet

Erik Haag och Lotta Lundgren har försökt gräva ned stridsyxan och sagt att de inte vill bråka med Arne Weise.

– Jag är ett stort fan av Arne Weise och hans skitlånga gärning i Sveriges Television. Jag tänker på julen som fredspipornas tid. Varför ska man ligga och bråka med varandra i var sin skyttegrav? Det vill nog varken vi eller Arne, har Lotta Lundgren sagt. 

 

LÄS MER: Lotta och Eriks hemlighet avslöjad

 

SVT förklarar beslutet

SVT:s programdirektör Lena Glaser har förklarat beslutet i ett mejl.

"För att kunna göra det här på det sätt vi vill, med matlagning, kostymbyte, rekvisita, ombyggnad av scenografi etc. behöver vi spela in programmet i förväg". 

Hon berättade även att det nya upplägget är ett experiment som eventuellt kan komma att ändras. 

"Berättelsen kommer löpa från en allmogestuga på 1800-talet till en våning i nutid. Det är ett annorlunda upplägg som vi vill testa i år. Vi har inte permanentat upplägget", skriver hon i mejlet. 

Programledarna hyllas

"Vi tror och hoppas att Erik och Lotta kommer att kännas i högsta grad närvarande på julafton och förmedla all den värme julvärdarna brukar", fortsätter hon i mejlet.

Men även om många är besvikna på att julsändningen ändras har Erik Haag och Lotta Lundgren även mötts av hyllningar. 

"JAG ÄR GLADAST I VÄRLDEN!!!!SÅÅÅ många älsk på Erik &Lotta!!!!", skrev en person via Facebook efter SVT:s besked om julvärdskapet. 

"Perfekt!! Ni kommer bli bästa julvärdarna", skrev en annan.