Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify tar bort rysk statsmedia och stänger kontor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Spotifys vd och grundare, Daniel Ek.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

2020 öppnade Spotify ett kontor i Moskva.

I går meddelade företaget att man stänger sitt kontor i Ryssland på obestämd tid – och plockar samtidigt ner innehållet från de ryska statsmedierna RT och Sputnik från EU-marknader.

”Vi är djupt chockade och förtvivlade över den oprovocerade attacken mot Ukraina.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Spotify öppnade ett kontor i ryska huvudstaden Moskva 2020. Sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes förra veckan har bolaget hållit sig undan rampljuset. Tidningen Breakit har rapporterat att företaget i tisdags, fem dagar efter att den ryska invasionen inleddes, fortsatt hade en annons ute där de sökte en poddchef till Moskvakontoret. Ett misstag, enligt företaget.

I går kväll tog företaget bladet från munnen och agerade.

”Vi är djupt chockade och förtvivlade över den oprovocerade attacken mot Ukraina. Vår viktigaste prioritet under den senaste veckan har varit våra anställdas säkerhet och att säkerställa att Spotify fortsätter att fungera som en viktig källa för globala och regionala nyheter i en tid då tillgång till information är viktigare än någonsin.”, heter det i ett pressmeddelande.

”Vi har stängt vårt kontor i Ryssland på obestämd tid, och vi ger individuellt stöd till vår personal i regionen och till alla våra ukrainska medarbetare världen över.”

I tillägg har företaget likt många andra strömningstjänster valt att plocka ner innehåll från de ryska propagandakanalerna RT och Sputnik från alla Spotifys EU-marknader.

”Vi anser att det är av högsta vikt att vår tjänst finns tillgänglig i Ryssland för att tillåta ett globalt flöde av information.”

https://twitter.com/SpotifySweden/status/1499109406688038917
Spotify plockar bort 100 avsnitt av Rogans podcast

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.