Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Will Smith efter ”Emancipation”: ”Upptäckte att vi egentligen inte tror på kärlek”

Se julkalendern i Expressen varje dag fram till julafton och få koll på vilka julfilmer som är värda att titta på!
Will Smith.
Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUT / IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUT SHUTTERSTOCK
Will Smith och regissören Antoine Fuqua under inspelningen av ”Emancipation”.
Foto: Quantrell Colbert / Apple Studios
Will Smith spelar huvudrollen i ”Emancipation”.
Foto: Quantrell Colbert / Apple Studios
”Emancipation” har premiär 9 december på Apple TV Plus.
Foto: Quantrell Colbert / Apple Studios

Efter skandalen på Oscarsgalan är Will Smith aktuell med ”Emancipation”, en film som fått Hollywoodstjärnan att upptäcka ”styrkan i kärlek”.  

I en intervju med Expressen Nöje berättar Will Smith om stunden när han ”fylldes av idén av att acceptera sin situation”. 

– Du vet, tanken om att du är lyckligt lottad trots att du lider, det var vad som strömmade genom mig.  

Will Smith, 54, blundar och lyfter båda sina armar. Han ska, som svar på Expressen Nöjes fråga, försöka återskapa en scen från filmen ”Emancipation”. Bredvid Smith sitter filmens regissör Antoine Fuqua. Det är han som föreslagit just det ögonblicket från inspelningen. 

– Vi pratade om scenen efteråt, men Will mindes inte ens att han gjorde just det där. Det var ett ögonblick som inte fanns i manus. Han var helt ensam. Det fanns ingen plats för oss att ha kameran närmare i träsket där vi filmade, säger Antoine Fuqua. 

Will Smith: 

– Det är ungefär halvvägs in i filmen när min rollfigur Peter stannar till, tittar upp mot solen och prisar Gud mitt i den galenskap som han befinner sig. För mig var det stunden när jag verkligen förstod rollfigurens tro.

– Det finns ett citat från Ram Dass om hur man ska leva i den här världen. Det han sa var att man ska lära sig att ha ett öppet hjärta i helvetet. Det är tanke fylld av konflikter, men något som Peter förstod, han förstod att hans lidande var som trappsteg på väg mot frälsning. Han omfamnade och accepterade villigt den utmanande och hemska situation han var i. Han litade på Guds löfte och var därför villig att bära sitt kors. 

Will Smiths ord efter skandalen på Oscarsgalan

Efter att i drygt 16 minuter hört Will Smith prata om och diskutera sin rollfigur i ”Emancipation” är det lätt att koppla samman hans svar med den situation som skådespelaren själv befinner sig i sedan han slog Chris Rock under Oscarsgalan. 

I en intervju i amerikanska tv-programmet ”The Daily show” nämnde Will Smith ”en ilska som hade byggts upp under en väldigt lång tid” som en orsak till hans beteende. 

– Jag antar att man kan säga att man aldrig kan veta vad en annan person går igenom, sa Will Smith också. 

Intervjun var den första Smith gjorde efter örfilsskandalen. Några dagar senare pratar han med Expressen Nöje. 

Will Smith växte upp i ett baptistiskt hem och gick till en katolsk kyrka under sin uppväxt. Flera gånger under intervjun med Expressen Nöje lyfter han rollfigurens tro, liksom sin egen. Som här, när han fortsätter berätta om scenen som fick honom förstå vad hans rollfigur går igenom: 

– Det var stunden när jag fylldes av idén av att acceptera sin situation. Jag kan min Bibel och berättelsen om Jesus och korset, men den här idén, om att villigt acceptera att bära korset, att man litar så mycket på Gud att man vet att vad som än händer i ditt liv kommer vara till din fördel… 

"EMANCIPATION"

# Film inspirerad av det fotografi som togs 1863 på slaven Gordon som senare blev känd som ”Whipped Peter” på grund av de ärr han hade på ryggen.

# Antoine Fuqua regisserar ”Emancipation” efter ett manus av William N. Collage. På rollistan finns Will Smith, Ben Foster, Charmaine Bingwa och Gilbert Owuor. Filmen har premiär 9 december på Apple TV Plus.

# ”Emancipation” handlar om Peter, spelad av Will Smith, som litar ”på sin intelligens, orubbliga tro och djupa kärlek till sin familj” när han, via bland annat Louisianas träsk, flyr för att försöka vinna sin frihet.

Han pausar en liten stund och tar ny sats: 

– Du vet, tanken om att du är lyckligt lottad trots att du lider, det var vad som strömmade genom mig i den stunden. 

Vad tar du med dig från inspelningen och filmen? 

– Styrkan som finns i kärlek. Det jag upptäckte var att vi som människor egentligen inte tror på kärlek. Vi pratar om det, men tror egentligen inte att kärlek är mäktigare än en armé. ”Nej, nej, bomber är kraftfulla”, säger Will Smith och fortsätter: 

– Vi tror på attack och försvar, vi tror på synden och på bestraffning, men vi tror egentligen inte på kraften i att älska. Den här inspelningen klargjorde för mig att det är övergången som vi försöker göra; från en rädd och våldsam förvirring om varandra till harmoniskt erkännande av hur lika vi är. 


Se TV-kalendern i Expressen varje dag fram till julafton och få koll på vilka julfilmer som är värda att titta på.