Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amazon Studios bekräftar ”Toppen” med Sissela Benn, Klara Hodell Risberg, Robert Gustafsson

Sissela Benn gör en av huvudrollerna i ”Toppen” på Prime Video.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
”Toppen” har premiär hösten 2022 på Prime Video.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amazon Studios har gett grönt ljus till en svensk originalserie med Sissela Benn, Klara Hodell Risberg och Robert Gustafsson. 

”Toppen” beskrivs som en ”rapp politisk satir” och regisseras av Sara Haag efter ett manus av Adrian Boberg. 

– Med ”Toppen” kommer vi att erbjuda våra tittare en komedi vars förhöjda satiriska vändningar faktiskt skulle kunna äga rum bakom kulisserna i den verkliga politiska världen under det kommande svenska valet, säger Karin Lindström, head of Originals Nordic på Amazon Studios. 

Det är valår. 

Sex månader kvar till allt ska avgöras. 

Det styrande partiet, Demokratiska Samlingspartiet (DSP), brottas med sviktande väljarstöd, men kämpar hårt för att behålla makten. 

Lisa jobbar för Välfärdsdepartementet, något som beskrivs som ”ett slappt populistiskt initiativ från regeringen och hela riksdagen för att visa att de faktiskt bryr sig om välfärden”.

Då: Partiets spin doctor – han är hårdhudad och har namnet Kaminsky – vill att Roxanne, ministern som Lisa jobbar för, ska blir ett vallokomotiv. 

Det är premissen för ”Toppen”, den första svenska liksom nordiska originalserien på Prime Video. Sara Haag regisserar de sex avsnitten som har planerad premiär hösten 2022. 

På rollistan finns Sissela Benn, Klara Hodell Risberg, Robert Gustafsson, Eric Stern, Daniel Hallberg, Christopher Wollter och Leif Andrée. 

Amazon Studios om svenska serien ”Toppen”

Mer om vad som väntar: ”Exakt vad är Kaminskys plan? Tror han på Roxanne, eller har han andra motiv i rockärmen? Serien följer karaktärerna i deras komiska kamp om makten, alltmedan klockan tickar mot valdagen.”

– Vi är väldigt förväntansfulla över att kunna introducera berättelser som vi vet att den svenska publiken kommer att engagera sig i och det här är bara början för oss, säger Karin Lindström, head of Originals Nordic på Amazon Studios och fortsätter: 

– Med ”Toppen” kommer vi att erbjuda våra tittare en komedi vars förhöjda satiriska vändningar faktiskt skulle kunna äga rum bakom kulisserna i den verkliga politiska världen under det kommande svenska valet.

FLX producerar första svenska serien på Prime Video

”Toppen” beskrivs som en ”samtida komedi som bjuder på skrattfest vad gäller såväl rollfigurer som situationer”. 

Serien produceras av Amazon Studios och FLX – bolaget gjorde även Netflix första svenska originalserie – med Anna Carlsten som producent. 

Adrian Boberg är huvudförfattare för ”Toppen”. Han och Jessica Ericstam – hon är även exekutiv producent – är upphovsduon bakom serien och har med regissören Sara Haag skrivit manus. 

– Vi är glada över att samarbeta med det talangfulla teamet på FLX för att producera den första nordiska Amazon Original-serien, säger Georgia Brown, head of European Originals, Amazon Studios och fortsätter: 

– Vi har en ambitiös plan att leverera det bästa lokala innehållet till vår nordiska publik och dagens tillkännagivande understryker vårt engagemang och vår investering i regionen.