Tom Wlaschiha i ”Hilma” av Lasse Hallström – premiär hösten 2022 på Viaplay

Tora Hallström och Tom Wlaschiha i ”Hilma”, som har premiär hösten 2022 på Viaplay.
Foto: Viaplay Group
Tom Wlaschiha och Jazzy de Lisser.
Foto: Viaplay Group
Lasse Hallström och Adam Lundgren under inspelningen av ”Hilma”.
Foto: Jenny Drakenlind / Viaplay
Lena Olin och Tora Hallström.
Foto: Jenny Drakenlind / Viaplay

Från ”Stranger things” till Lasse Hallströms Viaplay-film. 

Tom Wlaschiha gör en av de bärande rollerna i ”Hilma”, som har premiär till hösten. 

– Att få utforska dessa människors livshistorier med Lasse och ensemblen har varit en väldigt rolig och insiktsfull resa, säger Tom Wlaschiha.

I maj förra året bekräftade Viaplay Group ”Hilma”, en engelskspråkig originalfilm av Lasse Hallström. Samtidigt meddelades att Lena Olin och Tora Hallström delar på huvudrollen som Hilma af Klint

Nu står även klart att Tom Wlaschiha, känd från bland annat ”Game of thrones” och ”Stranger things” säsong 4, gör en av filmens bärande roller som Rudolf Steiner, den österrikiska filosof och konstnär som grundade antroposofin och waldorfpedagogiken. 

Lasse Hallström om skådespelarna i ”Hilma”

Bekräftat är även att Jazzy de Lisser gör rollen som Thomasine Andersson, hon som var sköterska åt Hilma af Klints mor och kom att bli Hilmas livskamrat. 

– Jag är oerhört tacksam för att få jobba med Tom Wlaschiha i rollen som Rudolf Steiner. Steiner var en av de få män som Hilma verkligen såg upp till, och som var en stor auktoritet för Hilma, på gott och ont, säger Lasse Hallström i en kommentar och fortsätter: 

– Thomasine Andersson var Hilmas livspartner på senare år, hennes hjälpreda och sekreterare, hon organiserade Hilmas arbete, översatte hennes dokument till tyska, följde henne på alla hennes resor. Jazzy de Lisser spelar henne med ett alldeles autentiskt tonfall. 

Hallström regisserar och har skrivit manus till ”Hilma”, som beskrivs som ett ”hjärteprojekt”. Han har sagt att hans ambition med filmen är att tittarna ska ”få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen”.

De är med i Hallströms Viaplay-film ”Hilma”

Lena Olin och hennes och Lasse Hallströms dotter Tora Hallström spelar konstnären Hilma af Klint, som ofta beskrivs som en pionjär inom abstrakt konst.

Lily Cole, Catherine Chalk, Rebecca Calder och Maeve Dermody gör rollerna som konstnärens väninnor. Tillsammans skapade de den andliga grupp som kom att kallas de fem. 

På rollistan finns även Anna Björk, Adam Lundgren, Jens Hultén och Martin Wallström. 

”Hilma” produceras av Viaplay Studios Sweden med Helena Danielsson, Lasse Hallström och Sigurjon Sighvatsson som producenter. Exekutiv producent för Viaplay är Josephine Genetay.