Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Känns stympad – det finns anledning att fortsätta titta”

Colin Farrell gör av rollerna i ”The North water”, som sänds i SVT i Sverige.
Foto: Nick Wall /See Saw Films / BBC/SVT
”The North Water” har premiär 14 januari i SVT.
Foto: Nicolas Bolduc /See Saw Films / BBC/SVT

RECENSION.

Stympad, men med visuell slagfärdighet.

När SVT sänder ”The North water” med Jack O’Connell och Colin Farrell finns anledning att stanna kvar trots en seg start.

Inledningen av ”The North water” är närmast pretentiöst långsam och det på det där sättet som ska visa att det här, det är ambitiöst och seriöst. 

Först i det tredje av sammanlagt fem avsnitt hittas ett sväng. I stället för att bara slå på trummorna lirar då vad som upplevs som en hel orkester. 

Premissen: Mitten av 1800-tal. Kapten Brownlee planerar att sänka ett skepp i en större vak i Ishavet i samförstånd med skeppets ägare. Målet: Att lura till sig försäkringspengar. 

På skeppet finns före detta fältkirurgen Patrick Sumner. Han söker en nystart. Med på resan är även harpuneraren Henry Drax, en obehaglig man med många hemska gärningar på sitt samvete och stundvis ondskan personifierad. 

Ett mord ombord gör att misstankar kastas åt alla håll.  

För nämnda trio, liksom många av seriens andra rollfigurer, tar handlingen en väg som handlar mer om överlevnad än försoning och moralisk bättring. Tematiken förstärks av den visuella presentationen: Dova, mörka färger speglar den brutalitet som bubblar närmast ytan. Isande kala och kalla landskap ska berätta om borttappad anständighet och sedlighetens förfall. 

Att mestadels fokusera på Jack O’Connells rollfigur Patrick Sumner i stället för Colin Farrells Henry Drax är givande för seriens balans. Farrells förvildade gestaltning – många gånger bortom all sorts mänsklighet – tar därmed aldrig över serien. Han dyker upp, gör sin grej, lämnar bestående avtryck och intryck för att försvinna in i skuggorna varifrån han kommer.  

"The North water"

Manus: Andrew Haig. 

Regi: Andrew Haig. 

Med: Jack O’Connell, Colin Farrell, Stephen Graham, Sam Spruell, Tom Courtenay, Peter Mullan med flera. 

Premiär: 14 januari i SVT. 

Andrew Haig regisserar seriens fem avsnitt med säker hand. Under andra halvan av miniserien får han till scener som förmedlar rollfigurernas misär och elände. Annat faller, särskilt i början, medan inspirationen många gånger är uppenbar och har gjorts bättre tidigare. Jag föredrar, exempelvis och utan att tveka, ”The Terror” – i Sverige på Prime Video – framför ”The North water”. 

Största problemet: Stora delar av handlingen känns stympad, som om Andrew Haig med sitt manus vill säga a, b och c men därefter vägrar resten av alfabetet. 

Trots en seg start finns ändå anledning att stanna kvar. De tre sista avsnitten har alla tre, fyra övertygande sekvenser och faller inte det i smaken kan man alltid koncentrera sig på miljöerna och en tilltalande visuell finess trots ödsligheten.