SVT:s satsning: Jul med Astrid Lindgren – premiär 2023

Foto: Qvisten Animation AS / SVT
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

SVT bekräftar nu att man satsar ett nytt, återkommande tv-program baserad på verk av Astrid Lindgren. 

Premiär är det julafton 2023. 

– Ambitionen är att skapa en fin julaftonstradition för alla generationer, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, om ”Jul med Astrid Lindgren”. 

Nils Karlsson-Pyssling

Kajsa Kavat. 

Första gången som novellen ”Lustig-Gök” gestaltas rörligt. 

SVT bekräftar nu att man gör ”Jul med Astrid Lindgren”, ett nytt tv-program som ska innehålla ”en timme med berättelser baserade på verk av Astrid Lindgren”. 

I programmet ska nyproducerade animationer blandas med arkivbilder- och klipp. Premiär är det på julafton 2023. 

– Det känns fantastiskt att kunna lyfta fram Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelser. Ambitionen är att skapa en fin julaftonstradition för alla generationer. Vi kan så klart inte bestämma på förhand om det blir en klassiker, det avgör publiken, men det är vad vi hoppas, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i en kommentar. 

Så blir ”Jul med Astrid Lindgren” i SVT

I ett pressmeddelande skriver SVT att planen är att premiären av ”Jul med Astrid Lindgren” ska innehålla novellen ”Lustig-Gök” – här blandas både animation och levande gestaltning – liksom nyproducerade animationer av ”Emil och snöbollskriget”, ”Nils Karlsson-Pyssling”, ”Kajsa Kavat” samt ”Räven och tomten”. 

Bland arkivmaterialet ska finnas klipp från ”Pippi Långstrump” och ”Vi på Saltkråkan”. 

”Jul med Astrid Lindgren” är ett samarbete mellan SVT, Astrid Lindgren Aktiebolag och Qvisten Animation AS.

Sedan tidigare är det även klart att Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” ska bli dramaserie på Viaplay med premiär 2023. Hans Rosenfeldt har skrivit seriens manus medan Lisa James Larsson regisserar och Filmlance producerar. Även den produktionen sker i nära samarbete Astrid Lindgren AB.