Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”SVT lyckas hålla tittarna i järngrepp även denna jul”

Foto: Johan Paulin / SVT
Sverrir Gudnason och Reine Brynolfsson.
Foto: Johan Paulin / SVT
Sverrir Gudnason spelar Kurt Haijby i ”En kunglig affär”.
Foto: Johan Paulin / SVT
Adam Pålsson och Sverrir Gudnason som Henning Sjöström respektive Kurt Haijby.
Foto: Johan Paulin / SVT

RECENSION.

SVT vet vad tv-tittarna vill ha under julen.

Med en ”En kunglig affär” träffar man rätt igen.

Nycklarna till ”En kunglig affär” hittas i detaljerna. 

Märk hur Staffan Göthe som kung Gustaf V rör sin hand när han avfärdar de som jobbar för honom.  

Lägg scenerna där Reine Brynolfssons överståthållare Nothin masserar sin frus fötter på minnet. 

Fundera på vad det kan betyda att Sverrir Gudnasons frisyr lever sitt eget liv i vissa scener och ligger perfekt i många andra. 

För den uppmärksamma tittaren är det då, och i flera andra sekvenser, som rollfigurerna i Bengt Braskereds serie om Haijbyaffären får ett nytt slags liv. Några av dem framstår till en början som enkelspåriga individer, men manuset är noga med att undan för undan ge dem mänsklig vidd och emotionellt omfång, något som även lyfts fram i Lisa James Larssons regi. 

"En kunglig affär"

Manus: Bengt Braskered. 

Regi: Lisa James Larsson. 

Med: Sverrir Gudnason, Staffan Göthe, Sanna Krepper, Reine Brynolfsson, Bengt Braskered, Ann-Sofie Rase, Adam Pålsson med flera. 

Premiär: 23 december på SVT Play, 25 december i SVT. 

”En kunglig affär” börjar 1935. Det är då restaurangägaren Kurt Haijby går till kungs för att få sprittillstånd. Detta första möte med Gustaf V går att likställa med ett nytt startskott i Haijbys liv. Längs vägen möter han misstro, motstånd och förstör för sig själv liksom andra.  

Sverrir Gudnason spelar Kurt Haijby på ett sätt som gör rollfigurens impulser och beslut svåra att enkelt tyda. Han har en problematisk bakgrund. Han tycks vilja stråla sig i starkaste glans. Man undrar: Vilar hans hängivenhet på en bädd av kärlek eller är det ett sätt att nyttja den lott som ödet gett honom? 

Både och? 

Inte omöjligt. 

Ett av många nöjen med dessa fyra avsnitt är att man inte kan vara säker. 

Lika njutbar är miniseriens scenografi och kostym. Även här bör enskilda delar studeras och så kan ske tack vare filmfotografen Frida Wendels arbete. Hon och regissören Lisa James Larsson har ett nära samarbete sedan tidigare, vilket i ”En kunglig affär” resulterar i bildutsnitt och kamerarörelser som berättar lika mycket som någonsin dialogen. 

”En kunglig affär” är en serie om det lilla i det stora och det stora i det lilla. Att fler får höra talas om Haijbyaffären är naturligtvis folkbildande, men serien blir även ett slags spegel att rannsaka sig själv i: Mycket var värre då. Hur långt har vi, egentligen, kommit sedan dess? 

SVT lyckas hålla tv-tittarna i ett järngrepp även denna jul.