Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Gustafssons reflektion efter ”Toppen”: ”Tycker inte att jag är ensam”

Robert Gustafssons reflektion efter ”Toppen”
Robert Gustafsson som Kaminsky i ”Toppen”.
Foto: Ulrika Malm / Amazon Studios
Sissela Benn, Robert Gustafsson och Klara Hodell Risberg spelar huvudrollerna i ”Toppen” på Prime Video.
Foto: Ulrika Malm / Amazon Studios
Robert Gustafsson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Deltagarna i ”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist”. Eva Röse är programledare.
Foto: Prime Video

Först efteråt märkte han det: I Prime Videos ”Toppen” spelar Robert Gustafsson återigen en rollfigur märkt av ensamhet.

Det är inget han känner igen själv, säger han, men:

– Jag har alltid känt för och med dem som blir sitt arbete eller av någon anledning hamnar i livets hörn och blir utanför.

I slutet av december blir han 58 och som nästan alltid är Robert Gustafsson både här och där när det gäller nya projekt. 

Utmaningar, det är vad han söker. 

Först: Prime Videos ”Toppen”, en serie som utspelas i politikens värld strax före valet. Visserligen fiktiv, men med en berättelse som vill visa varför yta blivit viktigare än ideologi. Robert Gustafsson gör rollen som valgeneralen Kaminsky, hårdhudad och fruktad av alla inom det regerande partiet.  

Gustafsson beskriver Kaminsky som en ”social katastrof” och som en person som blivit sitt jobb. I nästa andetag: ja, det här är ytterligare en av de där ensamma människorna som han ofta fastnar för. 

– Jag tycker inte att jag är ensam, men jag har alltid känt för och med dem som blir sitt arbete eller av någon anledning hamnar i livets hörn, blir utanför och saknar verktygen att bygga upp ett socialt liv.

Robert Gustafsson om ”Toppen” på Prime Video

– Jag tror att den här rollfiguren saknar, till exempel, Kalla kriget. Rätt och fel, det tydliga. I dagens samhälle håller hela världsordningen på att rasa ihop. Det är dags för en nystart. Vi måste ha ett slags ”syndaflod” så att vi kan börja om. En människa som Kaminsky måste vara helt panikslagen under sådana omständigheter. 

– Han är av den gamla skolan och är väldigt amerikansk. Jag tror inte att den här rollfiguren bryr sig om ideologin, utan det handlar bara om att vinna och om att ta fram en vinnande strategi.

Var det här den typen av serie där du fick möjlighet att improvisera? 

– Det här var en komediserie där det var oerhört manusbundet, vilket också var det som gjorde mig nyfiken. Det var kul att jobba med regissören Sara Haag, för hon var tydlig med att vi skulle lita på manuset, för det är roligt. Däremot så var hon väldigt öppen för att spetsa det på annat sätt, men textmässigt var det väldigt exakt. 

– Jag tycker att det var väldigt bra och befriande. När det kommer till humor är det svårt och det är få som kan, och då förlitar man sig på att skådespelarna ska lösa allt. Här var det ganska färdigt, och det var skönt för då kunde man ägna sig åt finliret. 

Robert Gustafsson med i ”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist”

Senare, premiär 28 december, också på Prime Video: ”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist”, ett tävlingsprogram i vilket deltagarna ska få varandra att skratta utan att själva göra det. 

– Jag sa nej på stående fot. Jag var väldigt skeptisk till hela konceptet. Jag tittade lite på de internationella varianterna och förstod verkligen inte grejen. Humor bygger på skratt, och tar man bort skrattet är det inte möjligt att det blir roligt, säger Robert Gustafsson och fortsätter: 

– Sedan förstod jag att det roliga är kampen och spänningen; tävlingen. Att ta sig dit tog lång tid. Med det sagt, så fort det handlar om utmaningar så blir jag sugen. Jag var med på massa möten och pratade om hur man skulle få till det. Jag tycker att vi löste det. 

Hur upplevde du inspelningen. Jag kan tänka mig att det var jobbigt?  

– Det var bland det jobbigaste jag har varit med om. Jag var helt hjärndöd efteråt. 

Stallone: ”Det värsta är att leva ensam”