Så blir ”Riket exodus” av Lars von Trier – svensk premiär 9 oktober

Foto: Henrik Ohsten / Viaplay Group
Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny.
Foto: Christian Geisnæs / Viaplay Group
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Tuva Novotny och Lars von Trier.
Foto: Christian Geisnæs / Viaplay Group

En hemlig samtalsgrupp. 

Ett sista slag mellan onda och goda krafter. 

Så här blir Lars von Triers ”Riket exodus” – svensk premiär är det 9 oktober på Viaplay.  

Håll i hatten – Lars von Trier har gjort mer ”Riket”. 

Svensk premiär för den nya säsongen, som har titeln ”Riket exodus”, är det 9 oktober på Viaplay. Nu finns en första rejäl titt på vad som väntar. 

Det var i december 2020 som Viaplay Group bekräftade att en tredje och sista säsong av von Triers serie skulle spelas in. Redan då konstaterades att ensemble är ”mycket omfattande”. 

Efterhand har bland andra Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, Anders Mossling, David Dencik och Asta August presenterats som de svenska skådespelare som har mer eller mindre avgörande roller för handlingen.  

Bland annat ska svenskarnas rollfigurer hitta ”varandra i den hemliga samtalsgruppen SA (Swedish Anonymous). De möts i sjukhusets källare för att i lönndom uttrycka sina frustrationer över danskarnas joviala och arroganta umgängesformer.”

Det handlar ”Riket exodus” på Viaplay om

När det gäller handlingen i ”Riket exdous” drar serien i gång med att sömngångaren Karen söker svar på tv-serien ”Rikets” mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. 

Vidare: ”En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet.”

Sedan, skriver Viaplay Group, ska ”porten till riket åter har börjat öppna sig, och det sista slaget mellan det goda och det onda ska stå.” Med det följer: ”Hemliga möten, övernaturliga krafter och en fortsatt ansträngd relation mellan danskarna och svenskarna, som innebär att det blir en ohygglig vinter i riket...”. 

Skådespelarna i nya ”Riket”

Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Peter Mygind, och Laura Christensen är några av de danska skådespelare som finns på seriens rollista. 

Lars von Trier och Niels Vørsel har skrivit ”Riket exodus”, som produceras av Louise Vesth för Zentropa Entertainment. Serien är en samproduktion mellan Viaplay Group och DR. 

”Riket exodus” finansieras därutöver av bland andra Film i Väst och Nordisk Film och TV-fond. Trustnordisk har hand om seriens internationella försäljning.

https://www.youtube.com/watch?v=ZzOMNYj-8VY