Så bra är Netflix ”Snabba cash” säsong 2 – en serie det är svårt att lämna bakom sig

Evin Ahmad i ”Snabba cash” säsong 2.
Foto: Gustav Danielsson / Netflix
Adam Kais spelar Zaki i ”Snabba cash”.
Foto: Gustav Danielsson / Netflix
”Snabba cash” säsong 2 har premiär 22 september på Netflix.
Foto: Gustav Danielsson / Netflix
Evin Ahmad och Ardalan Esmaili.
Foto: Gustav Danielsson / Netflix

Det känns. 

Det gör ont. 

Netflix ”Snabba cash” är en serie svår att lämna bakom sig. 

Det är något med blicken. 

Som om tusen planer planeras samtidigt. 

Som att han kan förutse motståndarnas varje manöver när han spelar schack med människoliv.

Snabbt förstår vi: Zaki saknar moraliskt kompass, han bryr sig om få och han vill se världen brinna. 

I Adam Kais gestaltning blir denna för ”Snabba cash” nya rollfigur ett slags blandning av Heath Ledgers Jokern och hur brittiska skådespelaren Andrew Scott spelade Jim Moriarty i ”Sherlock”. Detta minus den värsta galenskapen, för innerst inne är Zaki en ensam pojke.

Så se dessa sex nya avsnitt och upplev det genombrott som är Adam Kais, liksom hur seriens arkitekter Oskar Söderlund och Jesper Ganslandt mejslar fram en handling som för rollfigurerna fortsätter nerför det sluttande berg som var första säsongen och nu är ytterst nära avgrunden. 

När det är slut tänker man: det var bara så här det kunde gå i ett fiktiv universum som springer sida vid sida med verkligheten. 

"SNABBA CASH" - SÄSONG 2

Manus: Oskar Söderlund, Jesper Ganslandt, Mona Masri, Aron Levander. 

Regi: Jesper Ganslandt, Lisa Farzaneh, Måns Månsson.

Med: Evin Ahmad, Dada Fungula Bozela, Ayaan Ahmed, Khalil Ghazal, Adam Kais, Ardalan Esmaili, Baba Diop, Omar Abdulqadir, Tina Salih, Elbron Bella, Ali Alarik, Olle Sarri, Johan Jan Jonason, Yasmine Garbi med flera. 

Premiär: 22 september på Netflix.

I ”Snabba cash” säsong 2 finns en närmast perfekt avvägd rytm i hur avsnitten är skrivna, filmade och klippta. I de mer stilla stunderna finns lunkens ro, i de explosiva blir tempot och kamerans ryckighet en stress. På så sätt blir det brutala och ofta samvetslösa våldet än mer kännbart, särskilt eftersom vi redan vet hur det, exempelvis, har påverkat Evin Ahmads rollfigur Leya och hennes son. 

I säsong 2 går det även att med fasa följa hur svårt det är att kliva av brottslighetens avskyvärda karusell. Och värre än så: när någon försöker hoppa av, finns många som vill stiga på, trots att farten till slut kommer kasta av dem alla.  

Därför blir det också så att man tänker på Miguel Cervantes Don Quijote när man ser Ardalan Esmailis rollfigur Jamal. Han är verksamhetschef på en grundskola och även om motståndet aldrig är inbillat är det smärtsamt uppenbart att mycket av Jamals kamp är lika verkningslöst som att slåss mot väderkvarnar. 

Och så, Evin Ahmad, som även i de nya avsnitten står för ett skådespeleriets tour de force. Utan att en enda gång tappa trovärdighet låter hon Leya pendla mellan känslolägen som förtvivlan, ånger, beslutsamhet, medmänsklighet, påklistrad glädje och vanvett.

”Snabba cash” säsong 2 har premiär 22 september på Netflix

När det kommer till kritan handlar det om offra eller bli offrad och mot slutet tar man med sig den känslomässiga isolering som Leya och flera andra rollfigurer hamnat i. När fasaden spricker är det så mycket som vill ut, som att de först då upptäcker andra sidan av myntet och allt som de har missat. 

I sådana stunder låter filmfotograferna Gustav Danielsson och Nadim Carlsen kameran vara väldigt nära eller på behörigt avstånd, vilket gör det båda lättare och svårare att försöka förstå. 

Likadant ter det sig med de val som kostymören Sara Forsbergs gjort: ”Snabba cash” säsong 2 innehåller avsnitt i vilka det grådaskiga ställs mot färg och det flärdfulla mot det vardagliga som för att visa att serien egentligen är en berättelse om hur lätt uppgivenhetens mörker kan släcka hoppets ljus. 

Om Netflix ”Snabba cash” är en bergochdalbana till serie är det en åktur det tar lång tid att glömma.