Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Guillous ”Ondskan” blir tv-serie på TV4, C More – premiär 2023

Jan Guillous ”Ondskan” blir tv-serie med premiär 2023 på C More och TV4.
Foto: Audrius Solominas / SF Studios
Thea Sofie Loch Naess och Isac Calmroth spelar huvudrollerna i tv-serien ”Ondskan”.
Foto: Audrius Solominas / SF Studios
En bild från Mikael Håfströms film ”Ondskan” med Andreas Wilson i huvudrollen.
Foto: COLUMBIA TRISTAR
Gustaf Skarsgård medverkade i filmen ”Ondskan”. I tv-serien ”Ondskan” spelar han Eriks pappa.
Foto: FILMBOLAG COLUMBIA TRISTAR

Jan Guillous ”Ondskan” blir dramaserie på C More och TV4.

Huvudrollerna spelas av Isac Calmroth och Thea Sofie Loch Naess – på rollistan finns även Gustav Skarsgård.

– Vi vill skapa en serie som både rymmer de nära och starka känslorna och samtidigt är en storslagen berättelse, säger producenten Tobias Åström på SF Studios.

Efter Mikael Håfströms film: Nu ska Jan Guillous roman ”Ondskan” bli dramaserie. 

TV4 och C More har beställt sex avsnitt som börjar spelas in denna veckn i Vilnius, Litauen. Fredrik T Olsson har skrivit manus, medan Erik Leijonborg och Daniel Di Grado regisserar.  

Isac Calmroth och Thea Sofie Loch Naess spelar huvudrollerna som Erik och Marja, medan Gustaf Skarsgård – i serien spelar han Eriks far – Ruth Vega Fernandez, Jens Hultén, Alexander Gustavsson, Christian Fandango, Saga Sarkola och Simon Norrthon finns på rollistan. 

– Jan Guillous roman ”Ondskan” är ständigt aktuell och relevant, kanske mer nu än på mycket länge. Att bryta våldsamma beteenden kräver stort individuellt mod. Att undersöka och ifrågasätta maskulinitet är vårt ansvar. Serien Ondskan gör just det, men det är också en vacker kärlekshistoria och i slutändan finns det hopp, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramadirektör för TV4 Media och C More, i en kommentar.

Så blir ”Ondskan” som tv-serie på TV4 och C More

Tv-serien ”Ondskan” handlar om 16-årige Erik som relegeras från skolan i Stockholm på grund av sitt våldsamma beteende och börjar på internatskolan Stjernsberg. 

”Det är Eriks sista chans att fortsätta skolgången och bryta med sitt tidigare liv. Men på Stjernsberg är våldet värre än hemma. Där är ondskan satt i system, förklädd till vad som kallas ”kamratuppfostran”. Ett systematiskt och av skolan sanktionerat förtryck av de yngre eleverna”, skriver C More om handlingen. 

Vidare: ”Redan på tåget på väg till Stjernsberg möter Erik Marja. Hon utstrålar en sådan självklarhet och styrka att Erik blir helt betagen. Det visar sig att Marja arbetar i köket på internatskolan. All kontakt mellan personalen och eleverna är strängt förbjuden och slutar med omedelbar relegering. Trots risken kan de inte låta bli att inleda en hemlig relation, men det är inte bara Marja som fått upp ögonen för Erik på skolan.”

”Starka känslor och en storslagen berättelse”

– Vi är övertygade om att skildringen om våldets och förtryckets härjningar är relevant i dag, men vill också undersöka möjligheterna att välja andra metoder än våld för att bekämpa våld”, säger Tobias Åström, producent på SF Studios, och fortsätter:  

– Vi kommer också visa hur skolans våldsstrukturer slår in kilar i en ung spirande, men förbjuden kärleksrelation, men även hur de två hjälper varandra att ta sig ur de negativa mönster som de fastnat i”. 

”Ondskan” produceras av SF Studios och är en samproduktion med TV4 och C More. Exekutiv producent på C More och TV4 är Petra Ahlin. REinvent hanterar internationell försäljning.