Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här blir Lagercrantz dokumentärserie i SVT

Författaren David Lagercrantz gör en dokumentärserie för SVT.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Skrik från förr” har premiär sommaren 2022 i SVT.
Foto: Baluba / SVT
David Lagercrantz medverkade i ”Stjärnorna på slottet” 2022.
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Glömda mord 1850-1930.

Om det handlar ”Skrik från förr”, en ny dokumentärserie i SVT med David Lagercrantz.

– Ett mord, brukar jag säga, är som en kniv som skär genom samhällets fasad, och visar upp dess sår.

Det är i ett pressmeddelande som SVT bekräftar ”Skrik från förr”, en dokumentärserie producerad av Baluba med premiär sommaren 2022. 

Författaren David Lagercrantz leder serien och ska berätta om ”glömda, men fängslande mord” under tidsperioden 1850-1930.

”Skrik från förr” ska, enligt pressmeddelandet, använde sig av mängder av ”rättegångshandlingar, fotografier och dokumentation”. David Lagercrantz ska i många fall även hitta ”helt nya fakta i brottsmålen, men även dra paralleller till nutid.”

– Ett mord kan vara en fantastisk spegel av samtiden och historien. Ett mord, brukar jag säga, är som en kniv som skär genom samhällets fasad, och visar upp dess sår, säger David Lagercrantz i en kommentar. 

David Lagercrantz i ”Stjärnorna på slottet” 2022

Enligt SVT kommer David Lagercrantz i ”Skrik från förr” ”berätta en gammal mordhistoria med fantastisk inlevelse framför kameran.”

Lagercrantz jobbade på 80- och 90-talet som kriminalreporter på bland andra Sundsvalls Tidning och Expressen. Han är numera mest känd som författare och har bland annat skrivit uppföljarna till Stieg Larssons ”Millennium”-serie samt ”Jag är Zlatan Ibrahimović”. 

David Lagercrantz medverkade i senaste säsongen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet”. Lagercrantz är även aktuell med romanen ”Obscuritas”.