Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kamp mellan gott och ont i årets julkalender

Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden i ”Kronprinsen som försvann”, SVT:s julkalender 2022.
Foto: Janne Danielsson / SVT
”Kronprinsen som försvann”, årets julkalender i SVT, har premiär 1 december i SVT och SVT Barn.
Foto: Janne Danielsson / SVT
På rollistan finns även Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kronprinsen som försvann”.

Det är titeln på årets julkalender i SVT.

På rollistan finns Maria Lundqvist, Sissela Kyle och Dag Malmberg.

– Det här är verkligen en klassisk saga. Ont möter gott blandat med humor och massa spänning, säger regissören Tord Danielsson.

Nu är inspelningen i gång på ”Kronprinsen som försvann”, julkalendern 2022 i SVT. 

I fokus: Två barn som mot alla odds blir vänner och får vara med om ett storslaget äventyr. 

Fler detaljer som SVT nu bekräftar i ett pressmeddelande: Xavier Canca-Englund spelar kronprins Carl Wilhelm Gyllencrona, 12 år, som blir anklagad för att ha kidnappat sin mor, drottning Lovisa. Efter att ha flytt slottet träffar han Hilda, spelad av Kerstin Linden. Hon hjälper kronprinsen att gömma sig i staden under falsk identitet. 

SVT: Julkalender 2022 ett spännande äventyr

Mer om handlingen: ”Hilda lär honom allt om det hårda livet som fattig. Kvar på slottet finns narren, Kronprinsens förtrogne. Det blir en kamp för att rentvå prinsen, rädda drottningen och ta tillbaka tronen.”

Anna Alandh är tf programchef på SVT Barn och säger i en kommentar: 

– SVT bjuder på en julkalender som är en historisk vintersaga i en svunnen tid. Kampen står mellan gott och ont, och skuggor lurar i slott och gränder. ”Kronprinsen som försvann” är ett spännande äventyr som kommer samla hela familjen i mörka december även detta år. 

Maria Lundqvist i julkalendern 2022 i SVT

Maria Lundqvist gör rollen som Nanni, Hildas farmor och den som driver det värdshus där kronprinsen gömmer sig. I roller centrala för handlingen finns Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell. 

På rollistan hittas även Anton Lundqvist, Joel Spira, Sissela Benn, Arvin Kananian, Dilan Gwyn, Christoffer Nordenrot och Magnus Sundberg. 

Mattias Grosin, Linn Mannheimer och Isabelle Riddez har skrivit manus till ”Kronprinsen som försvann”, medan Tord Danielsson, som tidigare bland annat gjort ”Jakten på tidskristallen”, regisserar. 

Om årets julkalender säger Tord Danielsson: 

– Det här är verkligen en klassisk saga. Ont möter gott blandat med humor och massa spänning. Det kommer vara full fart hela vägen fram till jul. 

”Kronprinsen som försvann” produceras av Baluba. Inspelningen har börjat i Stockholm i studiomiljö och kommer fortsätta på Gotland under våren 2022 med sedvanlig premiär 1 december i SVT och SVT Barn.