Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gabriela Pichler gör första tv-serie – ”Painkiller” har premiär 2024 i SVT

Från vänster: skådespelarna Dodona Imeri, Snežana Spasenoska samt regissören Gabriela Pichler.
Foto: Anders Nicander / SVT

Guldbaggevinnaren Gabriela Pichler gör en tv-serie för SVT. 

Dramakomedin ”Painkiller” har planerad premiär våren 2024. 

– Det är en stor ära för SVT Drama att Gabriela och hennes team nu gör debut i serieformatet hos oss, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT. 

Expressens Spoiler alert har nu fått bekräftat att Gabriela Pichler, mest känd för prisade filmen ”Äta sova dö”, har börjat spela in sin första dramaserie. 

”Painkiller” produceras av Garagefilm och har planerad premiär våren 2024 i SVT. Pichler regisserar de sex avsnitten och har också skrivit manus med Johan Lundborg. Den senare är även seriens filmfotograf. 

– Ingen kan berätta om livet, kärlek och kulturkrockar så som Gabriela Pichler gör, och ingen som såg hennes enastående debutfilm ”Äta sova dö” har någonsin glömt människorna den handlade om, säger säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT, i en kommentar och fortsätter: 

– Det är en stor ära för SVT Drama att Gabriela och hennes team nu gör debut i serieformatet hos oss. 

Så blir ”Painkiller av Gabriela Pichler i SVT

”Painkiller” handlar om rollfigurerna Dijana och Andrea, mamma respektive dotter, som ”försöker göra livet bättre för den andra, men som misslyckas på gång på gång”. 

Mer om handlingen: ”Dijana är stolt knegare från Balkan som slitit ut kroppen med städ- och fabriksarbete. Otroligt nog har hennes dotter Andrea – officiellt en framgångsrik konstnär, inofficiellt fortfarande inneboende hos mamma – lyckats få henne att börja på en kurs för patienter som lider av obotlig smärta.”

Vidare: ”När kursen plötsligt läggs ner får Andrea en idé – hon ska utsätta sin mamma för saker som garanterat får henne att tänka på annat. Dijana ska bli huvudperson i hennes nya konstprojekt. Det som startar som en kreativ idé får en oväntad vändning när Dijana tar kommandot.”

Gabriela Pichler: ”Vi hade inget val”

Dodona Imeri, som började vid Teaterhögskolan i Malmö 2020, spelar Andrea medan Snežana Spasenoska gör rollen som Dijana. Spasenoska gör sin skådespelardebut i och med serien. 

Gabriela Pichler om att ”Painkiller” blir tv-serie: 

– Vi hade inget val. Vissa rollfigurer vägrar att bli berättade om i bara långfilmsformat. De begär en hel tv-serie om sig själva. Bångstyrigt armbågar de sig in i manus och kräver sex avsnitt. Och de är övertygade om att publiken kommer att älska dem...

”Painkiller” spelas in i Göteborg och Skåne i oktober och november. Serien produceras av Anna-Maria Kantarius för Garagefilm och är en samproduktion med SVT och Film i Väst.

Exekutiv producent på Garagefilm är Mimmi Spång och exekutiv producent på SVT är Amna Maksumic. REInvent International Sales har hand om internationell distribution.

Gabriela Pichlers ”Äta sova dö” vann fyra Guldbaggar och utsågs till Sveriges Oscarsbidrag 2013. 

2018 kom ”Amatörer”, Pichlers senaste film. Den vann Bästa nordiska film Göteborg Film Festival och nominerades till fyra Guldbaggar. Johan Lundborg var filmfotograf för båda filmerna.