FLX köper ”Ett ärligt liv” av Joakim Zander – planerar film

Produktionsbolaget FLX gör film av Joakim Zanders roman ”Ett ärligt liv”. På bilden: Felix Herngren, som äger FLX med Pontus Edgren och SF Studios.
Foto: PETER GRANNBY / STELLA PICTURES/PETER GRANNBY PETER GRANNBY
Författaren Joakim Zander.
Foto: Viktor Fremling / Wahlström & Widstrand

FLX har köpt rättigheterna till Joakim Zanders roman ”Ett ärligt liv”. 

Nu planeras en film med inspelningsstart hösten 2023. 

– Jag älskar att berättelsen utspelas på och runtomkring Lunds universitet, säger Anna Anthony, filmchef på FLX. 

Joakim Zanders roman ”Ett ärligt liv” gavs ut på Wahlström & Widstrand i april. 

Redan nu bekräftar produktionsbolaget FLX att man köpt rättigheterna och planerar en film med inspelningsstart hösten 2023. 

Förlaget beskriver handlingen i ”Ett ärligt liv” som ”en spänningsroman om sanning, svek och lockelsen i att leva utanför lagen.”

Om handlingen: ”På en våldsam demonstration träffar en ung, vilsen juridikstudent en kvinna som introducerar honom för sina excentriska vänner. Deras liv bygger på radikala och spännande ideal, men också på lögner och stora risker.” 

Vidare: ”När han väl upptäcker vad han har dragits in i är det redan för sent att ta sig ur.”

– Joakim Zander väver elegant, intelligent och spännande samman en heist-thriller med en klassisk coming of age-berättelse, säger Anna Anthony, filmchef på FLX och fortsätter: 

– Jag älskar att berättelsen utspelas på och runtomkring Lunds universitet: September-ljuset, tegelväggar täckta av murgröna, förälskelse, svek, vad som är rätt och fel, moral, klass och en huvudperson som står mitt mellan tonåren och vuxenlivet. FLX är stolta och hedrade över att få göra denna pärla till en film.

FLX gjorde Netflix första svenska serie ”Störst av allt”

FLX vill ännu inte bekräfta de personer som produktionsbolaget tänker ska skriva manus, regissera och skådespela i filmen. 

Astri von Arbin Ahlander på Ahlander Agency – de hade även hand om Malin Persson Giolitos ”Störst av allt” som FLX gjorde serie av; Netflix första svenska originalserie – säger bland annat i en kommentar: 

– När FLX vill samla ett kreativt team som detta är deras vision oemotståndlig. 

Författaren Joakim Zander i en kommentar: 

– Redan under mitt första möte med Anna Anthony har det stått klart av vi har samma vision för det här projektet, både när det gäller berättelsen och det visuella. Jag ser fram emot att ”Ett ärligt liv” få liv tillsammans med FLX. Min roman kan inte vara i bättre händer. 

FLX ägs av Pontus Edgren, Felix Herngren och SF Studios. De senaste tio åren har bolaget gjort några av de mest framgångsrika svenska tv-serierna och filmerna. 

Närmast väntar, bland annat, ”Länge leve Bonusfamiljen” samt ”Toppen”, Amazons första svenska originalserie. Den senare har premiär hösten 2022. 

Joakim Zander har tidigare skrivit romanerna ”Vännen”, ”Simmaren” och ”Orten”, alla utgivna på Wahlström & Widstrand.