Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här blir ”Fejk” – SVT om fortsatta satsningen

Renaida Braun, Felicia Kartal och Frida Argento spelar huvudrollerna i ”Fejk”, som har premiär 2023 på SVT Play.
Foto: Maria Karlsson Thörnqvist / SVT
En bild från ”Eagles”, som sändes i fyra säsonger i SVT.
Foto: Andres Rignell / SVT

”Fejk”.

Det är titeln på en ny dramaserie för ungdomar som SVT börjar spela in i maj med planerad premiär våren 2023.

I huvudrollerna: Renaida Braun, Felicia Kartal och Frida Argento.

Tre tjejer sammanflätade kring en traumatisk händelse. 

Bakom trion, sedan ett år tillbaka: Ett mystiskt försvinnande. 

Nu: Svåra val, sådana som tjejer mer än killar måste ta ställning till. 

Det är premissen för SVT:s nya dramaserie ”Fejk”, som riktar sig till ungdomar och har planerad premiär våren 2023 på SVT Play. 

Mer om den tematiska helheten i serien: ”Vad är egentligen fejk och vad är äkta? Att vara sann behöver kanske inte handla om att säga sanningen utan att vara sann mot sig själv.”

Allt om ”Bror” och ”Fejk” på SVT Play

Maria Karlsson Thörnqvist har skrivit manus och ska regissera serien som börjar spelas in i maj i framför allt Dalby och vid Vombsjön, öster om Lund. 

Expressens Spoiler alert har nu fått bekräftat att Renaida Braun, Felicia Kartal och Frida Argento ska spela seriens huvudroller. 

Renaida Braun har medverkat i ”Idol” och Melodifestivalen, Felicia Kartal gjorde en mindre roll i Netflix ”Snabba cash”, medan Frida Argento känns igen från ”Young royals” i vilken hon spelar rollfiguren Sara. 

”Fejk” ingår i den satsning som SVT gör på dramaserier för äldre ungdomar. Hit räknas tidigare tittarsuccéer som ”Eagles” och ”Festen”, liksom Sandra Beijers ”Allt som blir kvar” och ”Bror”. 

Den senare är en serie på tio avsnitt av Hanna Lagerberg med premiär i augusti. 

– ”Bror” handlar om ofattbart charmiga killar med dålig impulskontroll – jag har inte sett dem skildrade förut – i en småstad, medan Maria Karlsson Thörnqvist med ”Fejk” fokuserar på tjejers speciella villkor och hur de har det. De två serierna är lite som spegelbilder, säger Petter Bragée, programchef på SVT Malmö.  

Båda serierna utspelas i småstäder.

– I ”Bror” är det väldigt tydligt att det är Eslöv, medan det är en fiktiv småstad i ”Fejk”. Marias research har visat hur viktigt det är för publiken att känna sig inbjuden och inte utesluten. Ett fiktivt ställe kan ha den funktionen, säger Petter Bragée. 

Är ”Fejk” en serie som kan fortsätta i tre, fyra säsonger?

– Ja, det hoppas jag. Vi kommer göra fler serier som publiceras nästa år, men det går inte att räkna ut i online-världen hur det kommer att gå. I en sådan här tv-värld tror jag att man måste chansa och testa fler grejer.