Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Evin Ahmad: ”Så kul – jag är stolt och lycklig”

Evin Ahmad är utnämnd till Shooting Star 2022 av den internationella juryn för European Film Promotion.
Foto: OLLE SPORRONG
Evin Ahmad i Netflix ”Snabba cash”, vars andra säsong har premiär 2022.
Foto: Netflix
Ardalan Esmaili och Evin Ahmad.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Unik energi.

Styrka och sårbarhet.

Så beskrivs Evin Ahmads skådespeleri av EFP, som utsett henne till en av tio europeiska Shooting Stars 2022.

”Jag är stolt och lycklig”, skriver Evin Ahmad i ett sms.

Det är den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) som har valt ut Evin Ahmad som en av sammanlagt tio europeiska skådespelare för European Shooting Star. 

Under Berlins filmfestival presenteras skådespelarna för den internationella filmbranschen. 

Bland de tio finns även Marie Reuther som slog igenom i HBO Max danska originalserie ”Kamikaze” samt fransk-rumänska Anamaria Vartolomei. Den senare spelar huvudrollen i ”L’Événement”, vinnare av Guldlejonet på Venedigs filmfestival. 

I ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet säger Evin Ahmad: 

– Det här har verkligen varit något jag drömt om. Jag har följt festivalen i många år, och några jag ser upp till har vunnit priset, som Riz Ahmed och Michaela Coel, så jag är så lycklig för detta. Och en ära att vara bland de andra begåvade talangerna som också blivit shooting stars.

I ett sms till Expressens Spoiler alert lägger Evin Ahmad till: 

”Det känns så kul. Jag kan verkligen säga att jag är stolt och lycklig.”

”Evin Ahmads charm naturlig och opretentiös”

I motiveringen till valet skriver EFP att Evin Ahmad, bland annat, ”utstrålar en unik energi som både är gåtfull och tillgänglig” och att hennes charm är ”naturlig och opretentiös”. EFP ser en ”ljus framtid” för Evin Ahmad, fylld av ”internationella möjligheter”. 

Evin Ahmad slog igenom i ”Ett öga rött” och Guldbaggenominerades för sin roll i ”Dröm vidare”. I skrivande stund spelar Evin Ahmad in ”Snabba cash” säsong 2, där hon spelar huvudrollen. De nya avsnitten har planerad premiär senare i år på Netflix. 

Skarsgård, August och Vikander bland tidigare Shooting Stars

Övriga skådespelare bland de tio är Gracija Filipović (Kroatien), Emilio Sakraya (Tyskland), Clare Dunne (Irland), Hanna van Vliet (Nederländerna), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenien) och Souheila Yacoub (Schweiz). 

Bland tidigare svenska Shooting Star finns Gustav Lindh (2021) Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Karin Franz Körlof (2017), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002). 

Prisutdelningen sker under European Shooting Stars Awards Ceremony den 14:e februari i Berlinale Palast.