Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spike Lees protest på Oscarsgalan – efter vinsten

Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES/HAHN LIONEL/ABACA
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT GAUTHIER / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Spike Lee visade sitt missnöje när filmen ”Green book” utsågs till årets film på Oscarsgalan.

Regissören, vars film ”BlacKkKlansman” som också var nominerad i kategorin reste sig och lämnade sin plats på galan, skriver Guardian.

Efter prisutdelningen fortsatte han sin protest – och kallade valet för ett ”dåligt beslut”.

Regissören Spike Lee snuvades på Oscarsgalans finaste pris ”Årets film” – och regissören visade direkt sitt missnöje när det avslöjades att det var filmen ”Green book” som vunnit, skriver Variety. 

Spike Lees film ”BlacKkKlansman” var nominerad i samma kategori och vann en statyett i kategorin ”Bästa manus efter förlaga”, men vinnaren ”Green Book” har allt sedan premiären varit omdebatterad och efter galan har den bland annat kallats för den värsta Oscarsvinnaren sen ”Crash” i bland annat LA Times.  

Enligt uppgifter från besökare inne på arenan, bland annat AP:s reporter Andrew Dalton, ska Spike Lee ha rest på sig från sin plats på galan i samband med priset för årets film tillkännagavs och försökt lämna galan i förväg. Enligt Variety ska regissören inte ha tillåtits gå ut utan stoppades i dörren och tvingades återvända till sin plats tills talet på scenen var över. 

Efter galan uttryckte han sitt stora missnöje och jämförde förlusten med 1990 då hans film “Do the Right Thing” förlorade mot “Driving Miss Daisy”.

När reportrarna frågar om hans reaktioner svarar han kortfattat.

– Låt mig ta en till klunk, säger han och lyfter glaset och skrattar innan han fortsätter genom att ropa: ”Nästa fråga”.

”Domarna fattade ett dåligt beslut”, säger han senare om priset. 

https://twitter.com/APEntertainment/status/1099905271852343298

Kritiserade ”Green book” vann tre priser

”Green book” belönades med tre statyetter på galan, bland annat bästa film och manus, och prisades även på Golden Globe-galan tidigare i vinter. Filmen har positionerat sig som en film med ett tydligt antirasistiskt budskap. Men efter flera skandaler har filmen anklagats just vad den påstår sig motverka – nämligen rasism.

– ”Green book” handlar absolut inte om min bror, men om pengar, vitt privilegium, antagande och Tony Lip, har Maurice Shirley skrivit, bror till filmens Don Shirley, i ett uttalande till media.

De starka reaktionerna bottnar i de senaste månadernas rätt omfattande kritik mot filmen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.