"World of Warcraft"

Publicerad
Uppdaterad
PC. (Blizzard/Vivendi) Från 12 år. Släpps 11 februari i Europa. Kostnad: 11-13 dollar/månad.

ONLINEROLLSPEL

Blizzard har lite otippat gjort succé med sitt nya onlinerollspel – att speltillverkaren länge gjort lysande strategispel var ingen kvalitetsgaranti. Men Blizzard har lärt av andra spels misstag och skapat genrens stjärna. Ett vanligt MMORPG går i stort sett ut på att skapa en karaktär och göra den bättre och bättre genom att utföra uppdrag, quester, av typen "leverera X till Y" och ha ihjäl långa rader med monster. Allt tar en evinnerlig tid, och man ledsnar rätt fort. Man skulle väl kunna säga att det är ungefär vad "WoW" handlar om också, men i så fall är en diamant bara en kolbit också. Välj mellan åtta raser (så som människa, gnom, dvärg, orc, troll, odöd) och nio klasser (så som präst eller jägare) för att skapa en karaktär – alla har sin charm och man blir inte besviken vad man än väljer. Sedan är det bara att njuta av att utforska, slåss och utföra quester. Dödtid finns det ingen att snacka om. Allt går snabbt: laddning, återhämtning och transporter, via bland annat hippogryfer, zeppelinare, tåg och diverse riddjur. Snabbt går det även att komma in i spelet. Nybörjare guidas varsamt in i Azeroths vackra genomtänkta värld via underhållande quester av stigande svårighetsgrad, man märker knappt att man stiger i graderna. Och en fiffig grej är att spelar man inget på ett tag blir ens karaktär ordentligt utvilad och får dubbelt så många poäng för allt – det vill säga en helgspelare halkar inte så långt efter en som sitter och nöter varje dag. Därmed inte sagt att det är ett nybörjarspel – garvade spelare har minst lika kul. Varenda detalj är putsad till nära nog perfektion, och Blizzard lägger till nya finesser hela tiden. Det enda problemet är att försöka sluta spela. Bara en quest till… Fotnot: MMORPG – massive multiplayer online roleplaying game.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag