Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Velvet Assassin

SMYGSPEL

Xbox 360, PC (Replay Studios/SouthPeak Games)
Rekommenderas från 16 år

I "Velvet Assassin" får man med skräckblandad förtjusning anta rollen som brittiska Violet Summer – en verklighetsbaserad infiltratör som var verksam under andra världskriget utan vare sig kollegor eller uppbackning av den brittiska regeringen. Detta bäddar upp för ett riktigt rafflande smygspel där man tvingas verka i det dolda för att kunna fiska upp information och fördjupa sig i vad som sker bakom de nazistiska fiendelinjerna.
Spiontösen Violet är utrustad med kniv och enstaka skjutvapen, men ammunition växer knappast på träd och man uppmuntras sällan till några actionorienterade strategier. För att hålla sig vid liv måste man sakteligen avancera framåt i skuggorna, studera patrullanternas rörelsemönster och slå ut dem bakifrån när bästa tillfälle ges.
Visst blir det enformigt efter ett tag, men den suggestiva atmosfären – som ligger likt ett lapptäcke över hela spelet – framkallar en spänning och hotfullhet som ofta får mig att sitta som på nålar.

Löjligt förutsägbart upplägg

Trots suverän smygkänsla hålls dock "Velvet Assassin" tillbaka från att uppnå sin fulla potential, mycket på grund av det löjligt förutsägbara upplägget, och inte minst den orättvisa svårighetsgraden. Det är en tålamodskrävande procedur i sig att avancera genom rum efter rum i snigelfart, och att då råka bli upptäckt och ihjälskjuten på fläcken – vilket leder till dryga omspelningar av sega partier – framkallar ohälsosamma frustrationsutbrott.
Men även om spelet förmodligen skulle ta kål på icketoleranta spelare går det inte att ta miste på spelets kvaliteter. Det är stämningsfullt, intressant och lika pirrigt som sig bör.
Problemet är bara att det är lika svårt att ta miste på detta virrvarr av tveksamma designbeslut, upprepning och frustration.