The Sims 3

Publicerad
Uppdaterad
SIMULATION
PC (The Sims studio/EA) Från 12 år.

Sedan det första ”Sims”-spelet släpptes har nåt av spelen eller dess otaliga expansioner legat högt på topplistorna över sålda PC-spel. Hardcore-gamers må klaga över ”glorifierat dockskåp” men för alla som inte bara vill spela med ett kikarsikte mellan sig och omgivningen kommer nu det tredje i raden, och livssimulatorn är mer fängslande än någonsin.
Det handlar fortfarande om att först skapa små simmar och bygga deras hus (vilket bara det kan roa i timmar), sedan jobba, utveckla färdigheter och ha kul på vägen mot ålderdomen.

Men nu kan simmarna – äntligen - fritt bege sig ut på stan och träffa folk. Gå till parken, krogen, simhallen – utan laddningstider. Men man kan bara gå in ”på riktigt” och interagera i ett fåtal av stans lokaler, de flesta är bara en exteriör som ens sim går in i. Kunde annars ha skapat ytterligare djup i spelet – men man kan ju hoppas att nästa version kommer med möjligheter att följa med in på jobbet.
Dessutom är spelet lite mer förlåtande, man behöver inte längre ägna all fritid åt att duscha, äta och gå på toa.

Annat nytt är att simmarna har fem huvudegenskaper som avgör deras personlighet. Vill du skapa en galet geni till neurotisk flörtig kleptoman går det utmärkt, och att utsätta sina simmar för diverse sociala experiment och se vad som händer är ännu roligare.
Alla simmar har ett livsmål, det kan vara att bli en bästsäljande författare, den populäraste killen i stan eller rockstjärna.
De har också mindre önskemål som kommer upp då och då, som att bli bättre på något, ha fest eller att få vinna över nån i ett spel. Inget av det är ett tvång, men uppfyllda önskningar ger poäng som kan användas för att köpa superegenskaper – till exempel att aldrig behöva kissa igen, kunna städa snabbare eller att alla fester man fixar blir succeér.

Och även om det dagliga livet håller mig fullt upptagen och fullkomligt förtrollad finns det förstås ännu mer att pyssla med på nätet. Ladda upp dina simmar, ladda ner andras, och köpa nya grejer till hemmet – naturligtvis för riktiga pengar. Och snart kommer väl den första expansionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag