The chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena (+ Escape from Butcher Bay)

Publicerad
Uppdaterad
ACTION
Xbox, PS3, PC (Starbreeze/Atari) Från 16 år.

När Riddick gjorde speldebut 2004 i ”Escape from Butcher Bay” var det banne mig det bästa licensspelet som sett dagens ljus sen ”Indiana Jones and the Fate of Atlantis”. Och det är knappast att sticka ut hakan särskilt långt. Här får vi en nylackad version av Starbreezes första stora världssuccé, och det ser hyfsat krispigt ut i HD trots sina år på nacken. Särskilt ljussättningen håller fortfarande måttet.

Uppföljaren ”Dark Athena” låter sig inte slås på fingrarna av sin föregångare, och presterar en visuell fest i mörkret. Även röstskådespeleriet är fortsatt finemang, med Vin Diesels raspiga basröst som kuslig stämningsskapare. Den vinnande mixen av stealth och fps håller än, även om skjutandet sorgligt nog tar överhanden en bit in i spelet. Men själva storyn och känslan lämnar en lite oengagerad, det är mer linjärt och interaktionen är inte lika djup som i första spelet.

Men man får två bra spel till priset av ett, och dessutom finns numera en multiplayer-del. Här rekommenderas särskilt Pitch Black-varianten, där det är alla mot Riddick i ett beckmörkt rum. Annars mest standardvarianter av typen Capture the flag och Deathmatch.
Det är inte lätt att jämföras med en perfekt storebror – och ”Dark Athena” får finna sig i att komma lite till korta. Att gamla ”Butcher Bay” är med i det här paketet är vad som gör det till en riktig hit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag