Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Star Stable Online – så skyddar du ditt barn på nätet

Ta dig över alla hinder och lite till i Star Stable.
Foto: Star Stable
Du och din häst. Men låt inga troll ta över.
Foto: Star Stable

Vad är Star Stable Online? Och hur skyddar spelet sina unga spelare från misstänkta förövare?

Expressen reder ut.

Star Stable Online är ett äventyrsspel i hästmiljö gjort av den svenska spelutvecklaren Star Stable Entertainment AB. 

Handlingen utspelar sig på ön Jorvik där spelarna får ta hand om sina hästar och chatta med andra spelare. Spelaren får uppdrag av datorgenererade karaktärer och får bättre rykte allt eftersom hen lyckas. 

Då och då dyker det upp nya sällsynta hästraser i stallet.

Star Stable är populärt, varje månad spelar 400 000–500 000 personer. Sedan lanseringen i början av 00-talet har tolv miljoner personer registrerat sig.

https://youtu.be/SLZdhVIGmyg

Gratis – fram till en viss punkt

Det är gratis att spela Star Stable fram till level 5, sedan måste användaren betala en prenumeration för att Star Rider och kunna avancera i nivåerna. Man kan betala en gång i månaden, eller var tredje månad. Ett alternativ är att betala en engångssumma som motsvarar ett tv-spel i butik och slippa betala igen.

Så lyckas du i Star Stable

För att klara spelets utmaningar och gåtor behöver du samarbeta med andra spelare. Det är också en av poängerna med spelet, att lära unga spelare att arbeta tillsammans med andra barn. För att lyckas bättre finns det en chattfunktion mellan spelarna. Det var i chatten som den misstänkte förövaren kom i kontakt med sina offer. 

Så jobbar spelföretaget med säkerheten

Spelutvecklarna har skrivit ett dokument till spelarnas föräldrar där de berättar vilka åtgärder de tar för att hålla de unga spelarna säkra. 

Men också råd till föräldrar om vad de kan göra.

Godkänna användarvillkoren. Det är ett omfattande och allmänt hållet dokument, förutom punkt 12 där företaget går igenom hur de vill att användarna ska uppföra sig i chatten. Inget obscent och/eller vulgärt språk. Inget stötande och/eller dejtingrelaterat innehåll. Trakasserier, hotfullt beteende, våld är förbjudet och användarna får inte dela med sig av eller be om fullständigt namn, adress, telefonnummer, platser, mötesplatser.

Föräldraengagemang: Star Stable rekommenderar att föräldrar diskuterar säkerhet på nätet med sina barn först. Och vikten att aldrig dela personliga uppgifter med nya vänner på nätet. 

Chatten övervakas av ett verktyg som heter CrispThinking. Det är ett program som filtrerar och flaggar för det som kan anses vara olämpligt beteende i chatten. De har moderatorer, personer, som följer upp flaggat innehåll.

Star Stable Entertainment AB lovar också att aldrig dela information eller kontouppgifter med tredje part, med undantag för brottsutredningar då företaget samarbetar med polisen.

Rädda barnens råd till föräldrar kring spel på nätet

Organisationen Rädda barnen har satt ihop ett tiopunktsprogram för föräldrar.  

Små barn. För små barn gäller det att utforska nätet tillsammans. Om du som förälder tidigt visar att du är intresserad av vad som händer på skärmen kommer det att förstärka ett positivt nätbeteende. Uppmuntra barnet att inkludera dig i sin närvaro på nätet, skriver Rädda barnen.

Lär barnen att skilja på bra och dåliga hemligheter. Att överraskningar eller födelsedagspresenter är bra hemligheter, men ”dåliga hemligheter är saker man blir ledsen och får ont i magen av. Dåliga hemligheter ska man alltid berätta.”

Barn i skolåldern. Bygg upp barnens självkänsla. Tänk på att barn som törstar efter bekräftelse kan vara extra utsatta för kränkningar på nätet. Att jaga likes är inte allt.

Uppmuntra till integritet. Barnet ska förstå att vem som helst kan låna någon annans bild och använda på nätet. Barnet har ingen skyldighet att lämna ut sina personuppgifter till en annan person. Undvik förbud. Men be barnet prata med dig innan hen har kontakt med en främmande person på nätet.

Prata om grooming. Berätta att vissa på internet inte är de som de utger sig att vara. Det finns vuxna som tar kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte. Använd aldrig webbkamera med en okänd person.

Undvik ”skamfällan”. En förövare kan snabbt skaffa sig en maktposition över barnet. Så fort barnet skickar en bild på sig själv kan den bilden, hur oskyldig den än är, användas i utpressningssyften för att få mer. Var observant på varningssignaler som oro och håglöshet, ändrade mat- och sovvanor, humörsvängningar och frånvaro från skolan.

Förövaren behöver inte vara en ”ful gubbe”. Inte sällan är förövaren vara en jämnårig med ditt barn. ”Därför är det ännu viktigare att lära barnen att lita på sin egen magkänsla, utveckla sin integritet – och våga prata om det med en vuxen”, skriver Rädda barnen.

SE MER: Missa inte ett avsnitt av Spelstudion