Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mini Ninjas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

ACTION

XB360/PS3/PC/Wii (Eidos) Rek. från 7 år.


 När jag var liten var tv-spelsninjor strängt förbjudna, åtminstone om man som jag var en dedikerad Nintendospelare. Kaststjärnor, katanas och snäv kroppsstrumpa gick väl an, så länge spelen handlade om ”maskerade soldater”, ”hjältesköldpaddor”, ”skuggkrigare” eller andra förmildrande parafraser. 


I dag, när denna omdiskuterade yrkesgrupp blivit, om inte folkliga så i alla fall drägligt rumsrena, lär ingen höja nämnvärt på ögonbrynen om jag säger att Eidos ”Mini ninjas” är ett ninjaspel för barn. Rent spelmekaniskt har äventyret en hel del gemensamt med samtida blodigheter som ”Ninja gaiden”, men paketerar lönnmördandet i barnvänlig ”Wind waker”-kostym som med lätthet skulle charma trikåerna av vilken Hayabusa som helst. Om man nagelfar innehållet upptäcker man eventuellt att ”Mini ninjas” – så när som på de sex spelbara ninjorna – inte bjuder på överdrivet mycket variation. 


Det går visserligen att utforska nivåerna bortom den förutbestämda rutten för att på så vis hitta gömda föremål, trollformler och fängslad skogsfauna (vars kroppar sedan går att ta i besittning à la ”Prototype”), men spelet är i grund och botten ett tämligen linjärt, levelbaserat actionspel utan krusiduller. 

 Lyckligtvis svämmar varenda flämtande spelminut över av attityd och charm, vilket mer än väl väger upp det faktum att spelet inte riktigt har lika mycket kött på benen som sina betydligt myndigare förebilder.