Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fuel

RACING

Xbox 360, PlayStation 3, PC (Asobo Studio/Codemasters)
Rekommenderas från 7 år

I "Fuel" breder ett 14 000 kvadratkilometer långt landskap ut sig så långt ögat kan nå, fullt av sandiga stränder, gröna barrskogar och svindlande höga bergsslingor som bara väntar på att bli upptäckta – och såklart; att bli tuktade av terrängfordon i alla möjliga former och storlekar. En sådan stor miljö hade lätt kunnat bli tråkig i fel händer, men i "Fuel" för det lyckligtvis med sig både spelglädje och drivor av möjligheter.
Tack vare de omväxlande förutsättningarna blir sällan ett race det andra likt. Inte nog med att en läcker dygnscykel ser till att ljuset faller olika beroende på tidpunkten – dessutom kan tävlandet ta plats i allt ifrån strålande solsken till isande snöyror och extrema oväder med virvelvindar som härjar fritt (!). Variationen är smått fantastisk.

Fulspel kan vara lönsamt

En annan intressant aspekt är att den öppna miljön uppmuntrar till mer lekfull och kreativ racing; att lämna asfaltsvägen för att sicksacka genom ett snårigt skogsparti kan man tjäna värdefulla sekunder på, eller raka motsatsen ifall allt går åt pipsvängen. Ett visst mått av fulspel kan också vara lönsamt. Att preja ner en motståndare i ett porlande vattendrag strax innan mållinjen är lika tillfredställande som det är hänsynslöst – men vad gör man inte för att få smaka på segerns sötma ibland?
Detta valmöjlighetsfrosseri går igen i det förvånansvärt välslipade onlineläget, som alltid bara ligger några knapptryck bort. Att arrangera race tillsammans med ett gäng polare är lika enkelt som det är buskul.

Stundvis stel fordonsfysik

Så jag måste säga att jag är imponerad. Även om budgeten kanske inte har varit den fetaste har Asobo Studio haft mod och vilja nog att följa sin vision fullt ut, och skapat ett spel som många konkurrerande utvecklare aldrig skulle våga sig på. Här finns egentligen det mesta man kan önska sig av ett öppet racingspel, sånär som på ett aningen tradigt karriärläge, stundvis stel fordonsfysik och vissa oinspirerande områden.
Men även om det inte är förskonat från brister och vissa småbuggar är det ändå tillräckligt variationsrikt och underhållande för att jag ska investera timme efter timme ute i den ändlösa terrängen.
"Fuel" är förmodligen inte för alla, men ni som gillar tanken av offroadracing och upptäckarglädje i ljuv förening borde ge det en ärlig chans.