Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se upp för det här i barnens favoritspel Roblox

Så här kan det se ut i spelet.

Roblox är inte bara ett spel, utan många.

Det är en plattform där spelarna – mest barn – själva kan skapa spel och dela med sig. 

Spelet skapades av David Baszucki och Erik Cassel år 2004. I dag har de cirka 70 miljoner användare, hävdar företaget, enligt quora.com. 

Roblox är ett onlinespel som vänder sig främst till barn. Spelen är relativt okomplicerade och figuren man använder kan gå eller hoppa. Många spelare kan vara i gång samtidigt och samarbeta eller tävla mot varandra. Spelet är gratis att ladda ner till datorn, telefonen eller surfplattan, men vill man ha hjälputrustning så kostar det pengar.

Figurerna i Roblox ser ut som ett mellanting mellan Minecrafts och Lego. Det är vänligt fyrkantiga och rör sig som tv-spel gjorde förr. Till skillnad från Minecraft, som går ut på att bygga saker, ska man spela de spel som andra användare skapat. 

Det finns en chatt-funktion där barnet kan prata med andra spelare. När det möter andra spelare ser hen deras användarnamn och kan kontakta dem i chatten. Användarna måste ange sin ålder när de registrerar sig, anledningen är att barn skyddas på olika sätt, beroende på ålder. Är de under 12 år filtreras opassande ord och uppträdande bort, samt personlig information. Spelare som fyllt 13 har större friheter, men opassande uppträdande sållas alltid bort, enligt företaget. Men programmet letar efter ord och uttryck och kan missa övertramp.

Tips till föräldrar: Se till att ditt barn inte fuskar med ålder för att slippa modereringen. Du kan cokså vars med när ditt barn spelar. Var noga med att ditt barn inte kontaktas av någon som är äldre och med oklara avsikter, trots skyddsnäten. Reglera inställningarna för chatten i "settings". Du kan också lägga till en pinkod för att inte inställningarna ska ändras.

Roblox i siffror

Släpptes: 2005.

Finns till: iOS och Android med egna appar. Windows, MacOS, Xbox One, Oculus Rift och HTC Vive.

Aktiva användare: 70 miljoner.

Antal spel i Roblox: 15 miljoner.

Antal spelskapare i Roblox: 4 miljoner.

Varför kan Roblox vara olämpligt för barn?

En mamma berättade för BBC, vilket Dagens Nyheter tidigare skrivit om, att hennes sjuåriga dotters karaktär hade blivit attackerad av två manliga figurer i spelet som genomförde vad tidiningen beskriver som en gruppvåldtäkt på henne. Händelsen slutade med att en kvinnlig karaktär dök upp och hoppade på dotterns figur.

Mamman var med när det hände och blev upprörd över det hon såg. 

Enligt spelföretaget hade de blivit utsatta för hackare som tagit sig in på en server och manipulerat spelet. 

– Vi har nolltolerans för den här typen av uppförande, förklarade företaget till BBC.

Enligt Roblox är barnen skyddade genom ett filter för opassande innehåll.

Två klick och du har betalat 259 kronor för en flygande ren-grej.

Sexåriga dottern blev inbjuden till "sexrum"

https://youtu.be/E2HJmhAw2Js

Sajten Kidspot berättade tidigare under 2018 om en mamma som såg när hennes sexåriga dotter blev inbjuden till ett "sexrum" i Roblox. Ovan är ett klipp en annan användare lagt upp på Youtube från detta rum. Inbjudan kom från en person som utgett sig för att vara en vän, men i själva verket inte var det.

– Jag satt bredvid henne och såg i ögonvrån att figurerna i spelet hade bara bröst, så jag tittade lite närmare, sa mamman Peggy från Sydney i Australien till Kidspot.

Mamman fångade händelserna i rummet och rapporterade det till spelet, som omedelbart tog bort det.

– Som tur är förstod inte min dotter vad hon tittade på. Men jag är orolig för vad folk i rummet skulle ha sagt till henne.

Sajten Kidspot är noga med att berätta att Roblox kan vara både kul och lärorikt för barn i alla åldrar och att man inte ska låta några rötägg förstöra en bra idé. Roblox guide till föräldrar kan läsas här. 

Vad kostar det att spela?

Det kostar inget att ladda ner Roblox och inget att spela. Men vill du ha extrautrustning, nya kläder eller kanske en flygande matta får du – eller någon annan – betala. 2 000 Roblox-dollar kostar 259 kronor och köpet går enkelt att göra om du inte stänger den möjligheten.

Sajten Family zone har varnat för att barn kan hånas för att deras avatar, spelfigur, är ful och saknar dyra kläder eller dyr utrustning. Kraven från omgivningen kan få barn att spendera mer pengar än de har råd med till uppgraderingar. 

Kan jag ångra ett köp?

Det går dock att ångra köpet. På Google play följer du anvisningarna här. I Apple Store har du 14 dagars ångerrätt. Gå till den här länken och rapportera köpet. Tänk på att det tar fem till sju arbetsdagar att få tillbaka pengarna från Apple Store.

Tips till föräldrar: Spärra köp inne i spelet. 


Tänk på det här i chatten

Du kan ställa in under "settings" och "privacy" vem som får ta kontakt och skicka meddelande eller chatta i appen eller i spelen.

Glöm inte att ställa in en pin-kod under "security" om du vill ha koll på inställningarna.


Kan jag radera mitt konto?

Du kan inte ta bort ditt konto. Det betyder att antalet aktiva användare inte är lika många som antalet konton.