Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Comic Con 2018 i Kista – så blir mässan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emma-Charlotta Granath vann tävlingen Heroes of Comic Con Stockholm 2016 som Ice Queen.
Foto: Mikael Hakali
Mads Mikkelsen är en av gästerna.
Foto: TRIANGEL FILM

Det startade 1970 i Kalifornien när ett gäng serie- och science fictionfans träffades i San Diego.

Nu har Comic Con vuxit och blivit de största evenemangen för populärkultur i världen, med artistbesök, serier, spel och cosplay.

14–16 september är det dags för Comic Con Stockholm. 

Men vad går Comic Con ut på? Så här ligger det till

Att träffa likasinnade som gillar cosplay, serier, spel och film

På Comic Con är besökaren tillsammans med andra som också gillar comics, sci fi, spel, film, tv-serier och cosplay. Ingen behöver försvara sig på grund av sitt intresse och besökare kan känna att hen är bland vänner. 

Fakta: Comic Con Stockholm

Vad: Nordens största mässa för populärkultur.

Var: Kistamässan i norra Stockholm.

När: 14–16 september 2018. 

Öppettider: Fredag 14 september: 15–22, lördag 15 september: 9–19, söndag 16 septemer: 10–18. Sista biljettförsäljning en timme före stängning.

Pris: Från 550 kronor för hela helgen. Eller dagbiljett, från 250 kronor vuxen och 150 kronor barn. Familjebiljett (2 vuxna och 2 barn) söndag kostar 600 kronor. Alla scenaktiviteter och panelsessioner är inkluderade i biljettpriset. Platsantalet är dock begränsat, så det är först till kvarn som gäller.

Service: Mässrestaurang och mindre kaféer. Gardrob, bankomat. Handikappanpassat.

Källa: comicconstockholm.se

Träffa sina favoritkändisar

Comic Con Stockholm 2018 har bjudit in ett antal kändisar. Gäster kan fota och skaffa autografer av danska Hollywoodstjärnan Mads Mikkelsen, från Rogue One: A Star Wars story och Hannibal, Jacob Elordi (The Kissing booth), Mark Sheppard (Supernatural), Carolina Ravassa och Matilda Smedius (båda Overwatch).

Det är dock inte gratis. En autograf av Mikkelsen kostar 400 kronor, att plåta honom 500. De andra är lite billigare, för 200 kronor får du en autograf eller ett foto, eller ta en selfie med Carolina Ravassa eller Matilda Smedius.

https://youtu.be/yyMVIzeof4A

Spela många nya stora spel

Gaming-zone är stor på Comic Con. Och alla stora speltillverkare är där med sina nya spel. Det enda problemet är att komma fram och få spela alla nyheter. 

Så vad kan besökare se fram emot? Jo, spel som "Metro Exodus", "Assassins creed Odyssey", "Call of Duty, Black ops", "Hitman 2", "Destiny 2 Forsaken", "Tom Clancy's The Division 2", "Starlink - battle for atlas", men också spel som "Super smash bros", "Super Mario party" och "Lego DC Super villains".

Comic Village 

Här kan man träffa berömda serieillustratörer och författare, samt få egna alster granskade av Marvels chefredaktör CB Cebulski. Här kan du lämna in din portfolio. Cebulski kommer att titta på alla och de han tycker är bäst eller mest lovande får träffa honom personligen. Detta sker vid fem tillfällen under Comic Con-helgen.

Av de andra artisterna märks Phil Noto som illustrerat Star Wars-noveller, tecknat "Daredevil" för Marvel. Joëlle Jones, Eisner-nominerad konstnär, som ligger bakom "Lady Killer", Rafael Albuquerque som jobbat med All Star Batman och Mike McKone som illustrerat nästan alla stora karaktärer på DC Comics.

Drottning Elizabeth spanar in Järntronen.
Foto: PETER MORRISON / AP

Se järntronen från "Game of Thrones"

HBO Nordic lockar besökarna med Järntronen från "Game of Thrones" och Drogon, en av Daenerys tre drakar. Den här Drogon är tio meter lång och gjord hemma hos 18-årige Svjan-Tristan Köppe från Älvsbyn.

Svjan-Tristan Köppe visar sin kopia av draken Drogon från "Game of Thrones".
Foto: SUPPLIED BY LMK / SUPPLIED BY LMK/ALL OVER PRESS LANDMARK MEDIA LTD

C-3PO

Att träffa Simon Wilkie som cosplayar som guldroboten C-3PO från Star Wars. Ni vet, den ende som verkligen förstår R2-D2 och som alltid håller huvudet kallt och rostfritt. 

Simon Wilkie har genom fem års hårt arbete charmat Lucas Film tillräckligt mycket för att nu spela Threepio-rollen professionellt. På fredag och lördag återskapar han en scen från Dödsstjärnan tillsammans med R2-D2.

Shopping

Förutom det besökarna kan titta på finns även unika saker att köpa som Transformers: Wreckers sista strid signerad av Nick Roche och skisser av serieillustratörerna.

Välj en känd karaktär, eller hitta på en som passar ditt humör om du vill vara en del av rörelsen.
Foto: Shutterstock

Kolla in cosplay – eller att delta själv

Inget Comic Con utan cosplay, en förkortning för costume play. Här klär man ut sig efter en känd figur eller idé. Det betyder att man kan skapa och omtolka andras karaktärer och göra något helt eget. 

Det handlar både om att skapa en egen idé och genomföra den fullt ut och själv sy sin dräkt.

Du behöver inte cosplaya själv för att komma in på avdelningen. Den som deltar i cosplay på Comic Con på fredagen kan tävla om en plats i kommande Cosplay-SM. De som är med på söndagen kan kvala till WCS – World Cosplay Summit – i Nagoya i Japan.

Scenprogrammet

Det förekommer program på tre scener under hela Comic Con. Att besöka scenerna ingår i biljettpriset, men antalet platser är begränsat. De som betalar mer för vip-biljett har dock förtur till platserna.

Till scenprogrammet hör bland annat frågor och svar, Q&A, med de inbjudna stjärnorna Mads Mikkelsen och det 21-årige stjärnskottet Jacob Elordi. Cosplay-parader, kval till SM, masterclass och Q&A med illustratörer som Mike McKone och Phil Noto. Eller varför inte få veta allt om hur man kommer igång med cosplay? Eller hur du får jobb som tecknare hos Marvel Comics med CB Cebulski.