Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brütal Legend

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

ACTION

Xbox 360, PlayStation 3 (Double Fine Productions/Electronic Arts) 

Rekommenderas från 18 år.


Det är mycket som inspirerat producenten Tim Schafer i skapandet av "Brütal legend". Naturligtvis hela hårdrockskulturen i stort, men kanske allra främst de fantasieggande LP-omslagen som prydde de coolaste bandens plattor på 70- och 80-talet. 

 Världen i "Brütal legend" ser ungefär ut som om ett sådant omslag vaknat till liv, noggrant dekorerat med alla hårdrocksschabloner man kan tänka sig.


 Och här, bland gitarreliker urgröpta i stora klippor och överdimensionerade svärd fastrotade i jorden, utspelar sig ett av årets – bokstavligt talat – roligaste spel. Inte bara för att Jack Black verkligen går in i rollen som roadien Eddie Riggs och ingjuter liv i en av de härligaste spelkaraktärerna jag haft nöjet att bekanta mig med – utan också för att dialogen är lika fyndigt skriven som välspelad och att en varm humoristisk ton hela tiden är närvarande. 


På förhand har vissa oroat sig för att "Brütal legend", rent spelmässigt, skulle bli ett finesslöst hack’n’slash som bara råkar vara insvept i ett häftigt yttre. 

 Det kunde dock inte ha varit mer fel. 

 Det finns bara ett fåtal uppdrag av det slaget, och tonvikten ligger snarare på strategibaserade strider. Vi snackar om stora fältslag där man stegvis bygger upp en stor scen, lockar till sig fans och frammanar stora trupper med stornackade headbangers och andra sköna personligheter som slåss vid ens sida. 

Inledningsvis upplevde jagdet som rörigt och aningen malplacerat, men det tog inte lång tid att övertygas. 

 Vad som annars kunde ha urartat i en repetitiv slaktfest blir istället störtsköna sammandrabbningar där hjärna möter fingerfärdighet, och tillfredställelsen är alltid lika stor när man lyckas överlista sin fiende.


 Även om "Brütal legend" haltar på vissa spelmekaniska punkter, och kanske fokuserar lite väl mycket på ovanstående strider framåt slutet, är jag ändå smått förälskad i det. 

Det är inte bara en kärleksfull hyllning till hårdrock, utan också ett originellt, roligt och extremt välregisserat speläventyr som fullständigt bubblar över av fingertoppkänsla.

 Ytterligare en fjäder i hatten för Tim Schafer och hans mannar alltså, som fortsätter att förgylla den alltmer strömlinjeformade marknaden med sina egensinniga verk.