Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Souldrottningens lysande karriär – var tongivande

Souldrottningen Aretha Franklin har gått bort efter en tids sjukdom. Foto: OKÄND / EXP
Under sin karriär var Aretha Franklin tongivande både musikaliskt och politiskt, skriver Mattias Bergqvist. Foto: RETNA
Samtidigt kämpade hon för att bli accepterad under sin uppväxt, med flera havererade äktenskap och vacklande hälsa, skriver Mattias Bergqvist. Foto: JLC/ZOJ / ALL OVER PRESS WENN.COM
Nu hyllas Aretha Franklin världen över - det här är historien om en av världens mest framgångsrika artister någonsin. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Sedan ”Respect” har Aretha Franklin haft fler än 100 singlar på Billboards listor, vunnit 18 Grammy-statyetter, blivit den första kvinnan att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame och 2005 tilldelades hon The Presidential Medal of Freedom. Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

The Queen of Soul är död. 

Under sin karriär var Aretha Franklin tongivande både musikaliskt och politiskt. 

Samtidigt kämpade hon för att bli accepterad under sin uppväxt, med flera havererade äktenskap och vacklande hälsa. 

Nu hyllas Aretha Franklin världen över - det här är historien om en av världens mest framgångsrika artister någonsin. 

När Otis Redding fick höra Aretha Franklins version av ”Respect” för första gången utbrast han: 

– Jag har precis förlorat min låt. Den här tjejen tog den från mig. 

Kort därefter, våren 1967, fick Aretha Franklin sitt stora genombrott. 

Då var Aretha 25 år gammal, men hade redan en lång karriär och elva studioalbum bakom sig. 

Född 1942 i Memphis var Aretha mellanbarnet i en skara av fem. Fadern, pastorn C.L. Franklin, flyttade familjen till Detroit när Aretha var sex år gammal. Kort därefter lämnade mamma Barbara maken och sina barn. 

Aretha och Barbara fortsatte att träffas regelbundet fram tills att Barbara gick bort fyra år senare. 

Aretha Franklin år 1973. Redan som 25-åring hade hon en lång karriär bakom sig med elva studioalbum. Foto: Anonymous / Anonymous

”The man with the million dollar voice”

I Detroit blev C.L. Franklin ett slags överhuvud för New Bethel Baptist Church, en församling på drygt 4500 medlemmar. I samma veva började han spela in skivor, som efter en del om och men, gavs ut av Chess Records. 

C.L. Franklin blev några år senare känd som ”the man with the million dollar voice” och kunde därmed ta betalt för sig - att boka pastorn under en av hans mest framgångsrika turnéer ska ha kostat 4000 dollar. Mycket pengar på den tiden, men enligt Aretha Franklin inte underligt: 

– Hans sångröst var väldigt dynamisk. Om han hade valt att bli popartist, då hade han varit fantastiskt framgångsrik, mindes Aretha Franklin i en intervju med Rolling Stone 2014. 

Tiden när pappa Franklin turnerade runtom i USA beskriver flera av familjens vänner som ensamma år för Aretha. 

Hennes syster Erma säger att Aretha under den här tiden var introvert, men att hon ”levde upp när hon stod på scen”. 

Jo King , Aretha Franklins första manager, menar att det var värre än så, och har berättat för Rolling Stone Magazine: 

– Aretha var ett ytterst olyckligt barn. Hon var så fäst vid sin far och hon gjorde vad som helst för att han skulle bli nöjd. Det var ett förhållande som ingen eller inget kunde bryta eller förstöra. 

Aretha här med sin grammy som hon vann 1975. Foto: AP / ASSOCIATED PRESS

Aretha Franklins önskan gick i uppfyllelse

När Aretha var 14 fick hon äntligen som ville och började turnera med sin far. Han flög till varje gig, medan Aretha och resten av bandet reste med tåg eller bil. Upplevelserna formade henne till den hon senare skulle bli. 

Aretha Franklins bror Cecil berättar om de tidiga turnéåren för Time Magazine: 

– Att köra i åtta eller nio timmar och försöka hinna fram till ett gig, samtidigt som man tvingas köra av motorvägen och in i någon liten stad när man ska hitta en restaurang eftersom man är svart - det gör något med en person. 

”Sedan brast bubblan”

Ständigt vid Arethas sida fanns Sammie, en småväxt person tänkt att skydda Aretha från världens ondska, eller rättare sagt: män och alkohol. 

Det gick så där. 

Jo King igen: 

– När jag började som manager för Aretha hade hon varit med om saker som andra inte upplever under en hel livstid. Under de första tre månaderna trodde jag att hon var en 18-årig tjej som aldrig lämnat sitt hem. Sedan brast bubblan. Det här var en kvinna som visste mer om alkohol, män och världen än vad jag gjorde. 

Då, när Aretha var 18, hade hon skrivit på ett skivkontrakt med Columbia Records. Foto: MICHELE EVE/SPLASH / SPLASHNEWS. / MICHELE EVE/SPLASH / SPLASHNEWS. SPLASH NEWS

Barnen fick stanna i Detroit

Då, när Aretha var 18, hade hon skrivit på ett skivkontrakt med Columbia Records. Flyttlasset gick till New York, medan hennes två barn - uppgifterna går isär om hur gammal Aretha var när hon fick sitt första barn, vissa uppger att sångerskan var femton, andra att hon var 13 eller 14; hennes andra barn kom till världen två år efter det första - fick stanna i Detroit. 

– Jag arbetade med jazzgiganterna - Charles Mingus, John Coltrane, Blue Mitchell. De bästa av de bästa, sa Aretha senare när hon ombads att sammanfatta perioden i Rolling Stone Magazine. 

Trots bra uppbackning av lysande musiker och producenter var det ingen som riktigt visste vad Aretha Franklin skulle göra. Skulle hon sjunga jazz, pop, soul, gospel, blues?

Svaret blev så mycket som möjligt.

Kommersiellt var det ett misslyckande, och lika förvirrat som låtvalen tycks hennes privatliv ha varit. 

Uppmärksammade skilsmässorna

1962 gifte sig Aretha Franklin med Ted White. Två år senare välkomnade de en son, Arethas tredje barn. Tre år efter det rapporterade Time Magazine att White slagit Aretha inför ett häpet sällskap i lobbyn på Hyatt Regency hotel i Atlanta. Enligt artikeln var det inte första gången som det hände. Cirka ett år senare separerade Aretha Franklin och Ted White. Mindre än ett år efter det gick skilsmässan igenom. 

I maj 1968 spelade souldrottningen i Sverige för första och enda gången. Franklin uppträdde då på Berns i Stockholm.

Aretha Franklin gifte sig ytterligare en gång: 1978 bytte sångerskan och Glynn Turman ringar i hennes fars kyrka. I och med det blev Aretha även styvmamma till Turmans tre barn från ett tidigare äktenskap. Fyra år senare separerade paret i samband med att Aretha lämnade Kalifornien för att flytta hem till Detroit. Skilsmässan blev officiell 1984. 

Under den senare delen av livet planerade Aretha Franklin att gifta sig med livskamraten Willie Wilkerson. De var förlovade två gånger, men 2012 meddelade Aretha att det inte skulle bli något giftermål. 

Under den senare delen av livet planerade Aretha Franklin att gifta sig med livskamraten Willie Wilkerson. Foto: SUZANNE PLUNKETT / AP

Sjöng på Martin Luther Kings begravning

När Aretha Franklin ombads att välja de två låtar som betytt mest för henne i en intervju med Rolling Stone Magazine 2014 pekade hon på ”I never loved a man (the way I love you)” och ”Respect”. Den senare är även den som påverkat henne mest, menade hon. 

När ”Respect” släpptes kom den att tolkas som ett inlägg för medborgarrättsrörelsen - Aretha sjöng på Martin Luther Kings begravning - och den andra vågens feminism i USA. 

I en intervju med Elle 2016 påpekar Aretha att hon vid den tiden hade inskrivit i sitt kontrakt att hon aldrig skulle behöva uppträdda för en segregerad publik. Hon säger också: 

– Som kvinnor, så har vi det. Vi har makt. Därför ska vi få och förtjänar respekt.  Jag tycker att kvinnor, barn och äldre människor är de tre grupper som får minst respekt i vårt samhälle.  

– Som kvinnor, så har vi det. Vi har makt. Därför ska vi få och förtjänar respekt. Jag tycker att kvinnor, barn och äldre människor är de tre grupper som får minst respekt i vårt samhälle. Foto: PBG / ALL OVER PRESS EMPICS

Vacklande hälsa

Sedan ”Respect” har Aretha Franklin haft fler än 100 singlar på Billboards listor, vunnit 18 Grammy-statyetter, blivit den första kvinnan att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame och 2005 tilldelades hon The Presidential Medal of Freedom. 

Samtidigt har hennes hälsa länge varit vacklande. Problem som bland annat sägs härledas till ett viktpendlande som började i mitten av 70-talet. Då ska hon ha gått ner 18 kilo på kort tid. Cirka 20 år senare använde hon sig av samma diet inför en turné. 

Franklin har också kämpat mot alkoholism och kedjerökte länge. När sångerskan slutade röka 2003 sa hon att det enda problemet var att hon gick upp så mycket i vikt. 

Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

Ställde in konserter

2010 ställde sångerskan in ett antal spelningar för att opereras. Enligt flera rapporter hade Aretha drabbats av cancer i bukspottskörteln, något som sångerskan senare förnekade. I stället ska hon ha opererat bort en tumör. Några månader senare berättade Aretha i en intervju att hon gått ner 40 kilo. 

De senaste åren har Franklin gjort färre och färre framträdanden. Förra sommaren, under en utomhuskonsert i Detroit, bad Franklin publiken att ”ha henne i sina böner”. 

Aretha Franklins sista konsert var i november förra året på Elton Johns årliga AIDS Foundation-gala. Tidigare i år berättade Aretha att hon planerade att sluta turnera efter 2018. 

– Jag ska spela in musik, men det här blir mitt sist år på scen. Sedan är det stopp, berättade hon från scenen. 

Nu har världsstjärnan somnat in efter en tids sjukdom. 

Aretha Franklin blev 76 år gammal.