Mia Skäringer från populära "Mia och Klara" berättar nu om sorgen efter sin alkoholiserade far. "Det är en komplicerad sorg, så mycket dåligt samvete", säger hon. Foto: Scanpix
Mia Skäringer från populära "Mia och Klara" berättar nu om sorgen efter sin alkoholiserade far. "Det är en komplicerad sorg, så mycket dåligt samvete", säger hon. Foto: Scanpix

"Sorgen måste få ta tid"

Publicerad
Uppdaterad
SVT-profilen Mia Skäringer, 31, växte upp med en alkoholiserad far.
Under de pågående inspelningarna av "Mia och Klara" avled pappan plötsligt i en bilolycka. Mia Skäringer tog emot det tragiska dödsbeskedet via telefon:
- Jag bearbetar sorgen just nu, hela tiden, säger hon till Expressen.
SVT-programledaren Mia Skäringer, 31, växte upp med en alkoholiserad far som under många år hade problem med spriten. När hon i våras spelade in SVT:s succéprogram ”Mia & Klara” kom chockbeskedet: Pappan hade avlidit i en bilolycka.
I sin blogg på mama.nu skriver hon nu om den traumatiska dagen då hon tog emot pappans dödsbesked.

Hann aldrig ta farväl

– Det är en läkare som ringer. Han säger att min pappa har förolyckats. ”Är han död?” frågar jag. ”Ja, tyvärr”, säger läkaren. ”Vi försökte rädda honom i flera timmar med han klarade det inte”, skriver hon i bloggen.
I och med olyckan hann Mia Skäringer aldrig ta farväl av sin pappa när han fortfarande var i livet. Något hon nu sörjer – och skriver om i sin blogg:
”Jag vill se pappa innan han åker in i frysboxen. Hålla om honom. Be honom om förlåtelse för att jag inte kunde göra mer. Han hade stora alkoholproblem ju. En sådan komplicerad sorg. Så mycket dåligt samvete...”
För Expressen berättar hon vidare om sin uppväxt, om det dåliga samvetet, och om de tankar hon har kring pappans alkoholism i dag:

”Hymlas jävligt mycket”

– Det hymlas så jävla mycket om alkoholism. Alla skyddar alla och det är jag så trött på. Men det är inte lätt. Det är ju väldigt laddat att vara barn till någon som har alkoholproblem eftersom det är så mycket skuldkänslor och grejer inblandade. Jag har själv varit medberoende och bearbetar sorgen just nu, hela tiden. Det måste få ta tid.

Fotnot: Mia Skäringer är noga med att understryka att hennes pappa inte körde berusad och att dödsolyckan inte hade något med hans alkoholism att göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag