Micke och Kajsa förlorade sin dotter i leukemi. Foto: Kanal 5Micke och Kajsa förlorade sin dotter i leukemi. Foto: Kanal 5
Micke och Kajsa förlorade sin dotter i leukemi.  Foto: Kanal 5
"Det är som ett tomrum som inte går att beskriva", säger pappa Micke. Foto: Kanal 5"Det är som ett tomrum som inte går att beskriva", säger pappa Micke. Foto: Kanal 5
"Det är som ett tomrum som inte går att beskriva", säger pappa Micke.  Foto: Kanal 5
Olivia dog i leukemi för sex år sedan. Foto: Kanal 5Olivia dog i leukemi för sex år sedan. Foto: Kanal 5
Olivia dog i leukemi för sex år sedan.  Foto: Kanal 5

Sorgen efter Olivia, 7: "Fruktansvärt jobbigt"

Publicerad

Sjuåriga Olivia insjuknade i leukemi år 2005.

Fem år senare tog sjukdomen hennes liv – sedan dess har familjen inte orkat gå in i hennes rum:

– Det har varit så fruktansvärt jobbigt. Det kändes så otroligt fel att begrava sin dotter, säger pappan Micke i "Sofias änglar"

Olivia drabbades av leukemi 2005. Hon kämpade mot sjukdomen i fem år innan hon dog.

I måndagens avsnitt av "Sofias änglar" är familjen med. Där berättar de bland annat om saknaden efter sin dotter:

– Det blev nattsvart. Det är som ett tomrum som inte går att beskriva. En saknad som inte går att sätta ord på. Och sen att åka hem från sjukhuset utan Olivia..., säger pappa Micke i programmet.

"Tårar rann ner för hennes kind"

Bara några veckor innan Olivia dog fick mamman Kajsa veta att hon var gravid. Hon säger i programmet att hon hann berätta det för sin döende dotter:

– Jag viskade det i Olivias öra. Och då rann det stora tårar ner för hennes kind, så hon kunde höra oss i alla fall när hon låg där på sjukhuset, säger mamman.

 

 

LÄS MER: Didriks rum har stått orört i fem år

 

 

Några månader efter att Olivia dog föddes hennes lillasyster Nova. Hon har fortfarande inget eget rum, eftersom familjen inte har orkat gå in i Olivias rum för att rensa ut hennes saker.

– Det sägs som att hon är här på något sätt. Även om man vet att hon inte är det, säger mamma Kajsa medan hon står i rummet.

När Sofia Wistam och snickrarna Johnnie Krigström och Mattias Särnholm kommer till familjen har det gått fem år sedan Olivia dog.

– Vi har inte rört Olivias rum. Dels är det för svårt och dels känns det som att man tar bort det sista av henne. Det är som en saknad som inte går att sätta ord på, säger pappan Micke.

 

 

LÄS MER: "Sofias änglar" rädda familjens hem

 

 

"Varför jag för?"

Till slut följer Sofia Wistam med Micke in i rummet. Där börjar de sakta bära ut hennes saker för att ge plats åt Nova. Pappan berättar även om ett minne innan Olivias död som han upplevde som väldigt jobbigt. Då brister det för honom och han faller i gråt:

– Jag vet en gång när vi satt där nere i soffan och hon frågade: "Varför jag för?". Det var tufft, säger han.

Sofia Wistam hjälper sedan Micke att bära ut Olivias saker.

– Jag vet att det här inte var något han ville göra. Men samtidigt vet jag att han vill ge Nova ett bra rum. Det var mycket smärta, men det här kommer bli bra, säger Wistam i programmet.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag