Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorgen efter kakdrottningen i ”Hela Sverige bakar”

Birgitta Rasmusson var med i ”Hela Sverige bakar” från starten 2012 tillsammans med konditorn Johan Sörberg.
Foto: Eric Josjö/TV4) / Eric Josjö/TV4)
Birgitta Rasmusson blev omättligt populär genom sin medverkan i ”Hela Sverige bakar”.
Foto: ANDREAS LUNDBERG/TV4 / Andreas Lundberg/TV4
Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LINUS HALLSENIUS / LINUS HALLSENIUS

Birgitta Rasmusson var med från starten och bidrog starkt till att göra ”Hela Sverige bakar” populärt.

Hennes bortgång tidigare i år innebär ett stort tomrum.

– Birgitta var en legend inom bakning, säger producenten Sara Johansson.

Bakboksförfattaren Birgitta Rasmusson dog i mars i år på Stockholms sjukhem efter en tids sjukdom. Hon blev 81 år gammal.

Då hade hon fått avstå förra årets inspelningar av ”Hela Sverige bakar” på grund av coronapandemin. Det gällde både det vanliga programmet och den upplaga av ”Hela kändis-Sverige bakar” som nu har premiär på TV4.

Att Birgitta Rasmusson kommer att vara produktionen saknad för gott innebär en stor sorg.

– Vi kommer alltid minnas och sakna Birgittas härliga energi, humor, vänlighet och stora passion för bakning, säger Sara Johansson, exekutiv producent på TV4.

”Med rasande elegans”

Birgitta Rasmusson har skrivit flera böcker om bakning och matlagning, däribland ”Rutiga bakboken”, ”Rutiga kokboken” och ”Sju sorters kakor”.

Kunskaperna använde hon i ”Hela Sverige bakar” där hon charmade tv-publiken i sin roll som domare. Hon var med i programmet från starten 2012.

– Birgitta var en legend inom bakning som alltid bedömde bakverken med rasande elegans. Hon har betytt mycket för programmet och alla oss som har fått möjlighet och äran att jobba med henne, säger Sara Johansson.

”Hela Sveriges kakdrottning”

Den prisade konditorn och författaren Elisabeth Johansson ersätter Birgitta Rasmusson i juryn bredvid konditorn och bagaren Johan Sörberg.

– Elisabeth är en mycket erfaren och prisbelönt konditor. Det är otroligt lyxigt och spännande att få höra ett proffs bedöma våra hemmabagares bakverk, och hon gör det med värme och noggrannhet. Det är så roligt att hon tagit sig an uppdraget med bravur, säger Sara Johansson.

Birgitta Rasmusson intervjuades av Expressen förra våren i samband med beskedet att hon stoppades från inspelningarna på grund av viruskrisen.

– Det är svårt att säga hur det blir utan mig. Jag har blivit hela Sveriges kakdrottning och det är inget jag kan fatta att jag som vanlig människa har blivit, sa hon från sin karantän i sitt hem i Restenäs utanför Ljungskile.

Fem kändispar tävlar

I den nya säsongen av ”Hela kändis-Sverige bakar”, som har premiär på tisdagen, kämpar fem kändispar mot varandra för att bäst imponera på juryn med sina bakverk.

Deltagarna är skådespelarna Hanna Dorsin och Emma Peters, fotbollsprofilerna Marcus Allbäck och Jesper Blomqvist, influencer-familjen med Margaux Dietz och Eveline Dietz, komikerna Ann Westin och Tobias Persson samt skådespelaren Kajsa Ernst och artisten Hanna Hedlund.

Hela Sverige bakar-kollegan om Rasmussons död

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.