Soran Ismail svarar på Bianca Kronlöfs kritik: ”Inte alls som jag tänkt mig”

Videon på Instagram har fått stor spridning.
Bianca Kronlöf i sitt inlägg på Instagram.
Foto: Instagram / Bianca Kronlöf
Soran Ismail i SVT:s dokumentär ”Persona non grata”.
Foto: SVT

Bianca Kronlöf har riktat svidande kritik mot SVT-dokumentären ”Persona non grata” om komikerkollegan Soran Ismail. 

Ismail har besvarat Kronlöf i ett inlägg på Instagram – och nu berättar han för Expressen att dokumentären inte blev som han hade tänkt sig. 

”Anledningen att jag ställde upp var att jag tyckte det var dags att berätta om hur den här tuffa tiden har varit,” skriver han i i ett mejl.

Dokumentären ”Persona non grata” har väckt kritik mot SVT och skapat debatt kring sexualbrottsanklagades utrymme i medier. I dokumentären får Soran Ismail, som anklagats för övergrepp och våldtäkt men inte dömts, tillfälle att ge sin bild av hur han haft det efter metoo-hösten 2017. 

Tidigare i veckan har komikern Bianca Kronlöf, med avstamp i dokumentären, riktat hård kritik mot komikerbranschen. I tre olika brev vände hon sig till Soran Ismail, manliga komiker och till branschen. Totalt har filmerna runt två och en halv miljon visningar. 

I dag svarar Soran Ismail med ett eget öppet brev, som han publicerar i sina sociala medier, där han säger att Bianca Kronlöfs brev är ”både viktigt och väl skrivet.”

”Dokumentären blev inte som jag tänkt mig”

I ett mejl till Expressen skriver Soran Ismail att dokumentären inte blev som han tänkt sig. Han har hört av sig till Bianca Kronlöf, och de kommer att träffas. 

”Många ser mig säkert som något slags odjur men jag vill väl och jag tror det kan bli ett bra samtal. Jag har förändrat sättet jag lever på och jag vill vara med och förändra och förbättra det samhälle vi lever i tillsammans”.

Om själva dokumentären skriver han att ”Jag förstår att människor reagerat på den. Men jag vill heller inte skylla ifrån mig, anledningen att jag ställde upp var att jag tyckte det var dags att berätta om hur den här tuffa tiden har varit.”. 

”Under stora delar av mitt vuxna liv har jag levt måttlöst och exceptionellt när det handlar om sexuella relationer. Det inser jag och det är inget jag är stolt över i efterhand. Visst, jag borde ha reflekterat mer över det innan och inte levt så lättfärdigt och utsvävande. Då hade det ju inte blivit så här”.

Du svarar som om anklagelserna mot dig skulle handla om att du haft ett vidlyftigt sexliv. Men det handlar ju om påstådda övergrepp – tänker du att de typerna av anklagelser kan rymmas i att du och den som anklagat dig uppfattat situationen olika eller är det påhittat? 

”Jag varken kan eller vill recensera andra människors historier, jag kan bara svara för mig själv. Jag har alltid uppfattat det som att det funnits ett samtycke. Jag skulle aldrig vilja gå över den gränsen, varken då eller nu”. 

https://www.instagram.com/p/CNvKwu8Bz9a/

Komikernas svar efter medverkan 

Kritiken från Bianca Kronlöf har fått stort genomslag – och några som säger sig hålla med Bianca Kronlöfs ord är Kristoffer Appelquist och Måns Möller som bägge medverkade i ”Persona non grata” – och som fått kritik för det. 

Kristoffer Appelquist sa tidigare i veckan till DN att han tycker att Bianca Kronlöfs kritik i helhet var bra och relevant. 

Måns Möller har svarat Bianca Kronlöf på Instagram, och berättade att de haft ett bra samtal: ”Bianca är modig som vågar lyfta den här frågan!” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.