Soran Ismail i SVT-program: ”Jag har gjort människor illa”

Komikern Soran Ismail ger i en ny SVT-dokumentär sin syn på våldtäkts- och övergreppsanklagelserna.
Soran Ismail i SVT:s dokumentär ”Persona non grata”.
Foto: SVT / SVT
”Även om det inte var min avsikt kan jag förstå om människor har känt sig utnyttjade”, säger Soran Ismail i SVT:s dokumentär.
Foto: SVT / SVT
Soran Ismail i dokumentären.
Foto: SVT

Efter anmälningar om våldtäkt och övergrepp lämnade komikern Soran Ismail rampljuset.

I en ny SVT-dokumentär ger han sin syn på anklagelserna – och livet efter metoo.

– Jag fattar att jag har gjort människor illa, säger han i programmet.

Hösten 2017 skrev Dagens Nyheter att en ”svensk komiker” utreddes för våldtäkt. Flera medier, däribland Expressen, rapporterade detsamma.

Minst tre kvinnor hade då anmält honom för sexuella trakasserier och övergrepp. En av dem sa att hon blivit utsatt för våldtäkt.

I maj året därpå lades utredningen ner.

– Det läggs ner på grund av bevisproblem. Ord står mot ord och den misstänkte förnekar brott, sa åklagaren Debika Ray Berghog i samband med beskedet.

I fjol dömdes en kvinna för grovt förtal, efter att ha anklagat komikern för sexuella övergrepp i en grupp på Facebook. Domen är överklagad och har ännu inte tagits upp i hovrätten.

Enligt kvinnan själv, som nekar till brott, var syftet att få stöttning.

– Jag uppfattade det som ett tryggt och säkert forum att söka stöd i, sa hon i rätten.

Soran talade ut

I mars förra året berättade Soran Ismail i Svenska Dagbladet att det var han som varit anklagad för våldtäkt.

– Jag kan bara tala utifrån mitt eget perspektiv och jag har som sagt aldrig misstänkt att något jag gjort skulle ha varit mot någons vilja, sa Soran Ismail till SvD då.

Nu medverkar Soran Ismail i SVT-dokumentären ”Persona non grata”. Där berättar han om att inte bli dömd – men inte heller fått upprättelse.

Kanske hade det varit bättre om det faktiskt blivit en rättegång, resonerar han.

– Så att man hade fått pröva sin sak och se vad som stämmer och inte stämmer. Nu blir det ingenting av det hela, det är ouppklarat deluxe, säger han.

Berättar om tiden efter

Tiden efter att anklagelserna blev kända var tuff, berättar Soran Ismail, som hade svårt att röra sig ute på stan.

I stället isolerade han sig i hemmet – med pussel som ett sätt att distrahera sig från de mörka tankarna.

– Jag hade verkligen ingen lust att ta livet av mig. Men jag kunde inte se hur jag skulle kunna fortsätta leva, säger han.

Soran Ismail säger själv att han har ”haft sex med jättemånga människor”.

I efterhand säger Soran Ismail att han kan förstå att andra har upplevt olika situationer på ett annat sätt än han själv. Men han kan inte erkänna handlingar som han inte har gjort, säger han.

– Det finns alltid en risk varje gång att en annan person har en annan intention med vårt möte. Jag har nog varit blind för det. Även om det inte var min avsikt kan jag förstå om människor har känt sig utnyttjade, säger han.

Kajsa Ekis Ekman: ”Har inte hållits ansvarig”

I programmet säger ETC:s ledarskribent Kajsa Ekis Ekman att rättsväsendet i fallet Soran Ismail inte har gjort sitt jobb.

– Jag tycker inte att han har hållits ansvarig för sina handlingar. Han har inte blivit bestraffad, säger hon i programmet.

Ingen av de kvinnor som anmält Soran Ismail har velat medverka i dokumentären.

– Det är jättesvårt att göra ett program där bara den anklagades version kommer fram, säger Jorun Collin, projektledare och redaktör på SVT.

Därför redovisas tydligt vad han anklagats för, fortsätter hon.

– Sedan har vi andra personer som kastar ljus på historien från sitt håll – hur svårt det faktiskt är att få våldtäktsanklagelser att leda till åtal och en fällande dom, säger Jorun Collin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.