Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Soran Ismail berättar: Anklagad för våldtäkt

Komikern talar ut i SvD efter tystnaden sedan Metoo.
Han var komikern på allas läppar – men plötsligt försvann Soran Ismail från rampljuset.
Foto: ADAM WRAFTER
Under metoo-rörelsen anklagades han för våldtäkt – och nu går komikern ut och berättar om anklagelserna.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG ALL OVER PRESS SWE

Han var komikern på allas läppar – men plötsligt försvann Soran Ismail från rampljuset.

Under metoo-rörelsen anklagades han för våldtäkt – och nu går komikern ut och berättar om anklagelserna.

– Jag kan bara tala utifrån mitt eget perspektiv och jag har som sagt aldrig misstänkt att något jag gjort skulle ha varit mot någons vilja, säger Soran Ismail i SvD.

I början av metoo-rörelsen skrev Dagens Nyheter nyheten ”Svensk komiker utreds för misstänkt våldtäkt”, där de rapporterade att minst tre kvinnor polisanmält en komiker och tv-profil för sexuella trakasserier och övergrepp – och där minst en av kvinnorna menade att det rörde sig om våldtäkt.

Flera andra medier, däribland Expressen, rapporterade också om anklagelserna.

Komikern ställde in flera bokade framträdanden efter att anklagelserna mot honom blev kända och flera samarbeten som han var med i avbröts.

Komikern förblev anonym i medierna – men nu väljer Soran Ismail att gå ut i Svenska Dagbladet och berätta att det var han som var den anonyma komikern.

– Jag vet inte exakt hur många som vet och inte vet, men för mig var det så att alla visste. Alla jag känner förstod att det var jag, säger han till SvD:s reporter Adam Svanell.

Soran Ismail säger att han är oskyldig

Soran Ismail hävdar själv att han är oskyldig till vad kvinnorna uppger att han gjort, men när han polisanmäldes valde han att dra sig tillbaka från rampljuset. Det tog fem månader av utredning innan Ismail delgavs misstanke av polisen, och kallades till förhör. I maj 2018 lades förundersökningen ner.

– Ord står mot ord och den misstänkte förnekar brott, sa åklagare Debika Ray Berghog då.

Den tidigare hyllade komikern säger att han har haft svårt att ta till sig att flera kvinnor har polisanmält honom, och menar att han upplevt det som att han haft samtycke i alla intimare situationer.

– Det är inte nödvändigtvis helt okomplicerat med relationer, särskilt inte när sex är inblandat. Jag tror att människor alltid tänker att det är rätt tydligt vad man själv vill och tycker och tänker. Men det är kanske inte alltid så.

Komikern sjukskrevs efter anklagelserna

Soran Ismail fick flera polisanmälningar mot sig. Det handlade om våldtäkt och sexuella ofredande, köp av sexuell tjänst och olaga hot.

På SvD:s fråga om varför någon skulle ha hittat på att de utsatts av komikern svarar han:

– Jag förstår att man undrar det, och jag förstår hur det låter. Det är också därför det har varit så svårt för mig att bemöta det. Men jag kan inte erkänna något jag inte har gjort.

Vidare säger Soran Ismail att han ogärna rör sig ute bland människor efter att anklagelserna riktades mot honom. Han känner ofta att folk tittar på honom, och det räcker att ”någon säger något som triggar i gång alla tankar och känslor” – då hamnar komikern på en ”emotionellt mörk plats”, säger han.

Soran Ismail har anmält kvinna för förtal

Till SvD säger Soran Ismail att han sjukskrevs och diagnosciterats med anpassningsstörning efter metoo.

En kvinna som namngav Soran Ismail i en Facebook-grupp, där hon anklagade honom för sexuella övergrepp, har själv anmälts av komikern. Åtal har väckts och rättegången inleds nästa vecka.

Komikern vill dock inte prata om processen, säger han. Inte förrän dom har fallit. I förhör har han berättat att han mått ”obeskrivligt dåligt” av anklagelserna.

Av handlingar som Expressen tagit del av tidigare framgår att förundersökningen mot kvinnan pågått åtminstone sedan slutet av mars 2019.

Expressen har varit i kontakt med Soran Ismail som hälsar att han inte har några fler kommentarer i nuläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.