Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sonja Aldén ska betala tillbaka coronastöd

Så har corona skapat en global handelskris.
Sonja Aldén.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Sonja Aldén på Melodifestivalen 2012.
Foto: SVEN LINDWALL

Sonja Aldén återkrävs på korttidsstöd.

Nu ska artisten betala tillbaka drygt 77 000 kronor till Tillväxtverket.

Anledningen till återkravet är att arbetsminskningen i Sonja Aldéns bolag under pandemin varit mindre än vad det preliminära stödbeloppet räknats på.

Stödet för korttidsarbete har varit riktat till verksamheter med ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin.

Det preliminära korttidsstödet som tidigare betalades ut till artisten uppgick till dryga 102 000 kronor. Tillväxtverket har nu beslutat att det slutgiltiga stödbeloppet är dryga 25 000 kronor.

Krävs på 77 000 

I beslutet om återkrav skriver Tillväxtverket att beloppet på 77 203 kronor utgör skillnaden mellan det utbetalade preliminära stödbeloppet och det slutgiltiga stödbeloppet.

Enligt lagen om stöd vid korttidsarbete är en arbetsgivare skyldig att betala tillbaka skillnaden mellan det preliminära stödet och det slutgiltiga stödet om det har beräknats på en större arbetsminskning än den som följer avtalet som gäller för stödmånaden vid avstämningstidpunkten.

Tillväxtverket skriver i sitt beslut att enligt de uppgifter som Sonja Aldén AB lämnat in vid slutavstämningen framgår att stödet inte använts i utsträckning med vad som uppgetts i ansökan eller vid den tidigare avstämningen.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

Expressen har sökt Sonja Aldén för en kommentar.


Se också:

Sonja Aldén berättar om sina känslor inför deltävlingen i Linköping förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.